ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Откриват строителството на новия терминал за втечнен газ на Александруполис

железопътен коридор Sea2Sea: "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" между България и Гърция

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посети утре, 3 май, ключовото североизточно гръцко пристанище Александруполис. Той ще е там за откриването на строителството на новия терминал за втечнен природен газ.

Терминалът е от стратегическо значение за Балканите, като на откриването ще присъства и министър-председателят Кирил Петков, както и колегите му от Гърция и Северна Македония, включително президентът на Сърбия и министрите на енергетиката на четирите страни.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е от стратегическо значение за диверсифициране на източниците на доставки и за постигане на независимост от руския газ, коментират гръцки медии. Изводите им почиват на факта, че десетки компании от съседните на Гърция страни бързат да резервират капацитет в станцията, чието откриване е планирано за 2023 година. От нея се интересуват и производители на газ, които искат да продават на Балканите.

„Булгартрансгаз“ е с 20-процентен дял сред акционерите в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Той представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра.

Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *