ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Печалбата на група „Монбат“ за полугодието намалява с 44%

пазари

Консолидирани нетни приходи от продажби от продължаващи дейности (без литиево-йонна дивизия, която е в процес на продажба) в размер на 37.91 млн. лева, отчитат дружествата от икономическата група на „Монбат“. Това е увеличение от 31% в сравнение със същия месец на миналата година.

За първите шест месеца консолидираните парични постъпления са на стойност 186.15 млн. лева, като нарастват с 6.8%  на годишна база. С най-голям дял са приходите от продажба на продукция.

Финансовият резултат на групата за юни от продължаващи дейности е загуба в размер на 419 хил. лева.

Обобщените данни за първите шест месеца сочат, че дружествата от икономическата група на „Монбат“ са реализирали печалба преди облагане с данъци от продължаващи дейности, която възлиза на 8.47 млн. лева. В сравнение със същия период на миналата година тя обаче намалява с 44 процента.

Бизнес сегментът оловно-кисели батерии в групата е вертикално интегриран бизнес модел с мощности за производство и рециклиране в България – „Монбат“ АД и „Старт“ АД, и рециклиращи мощности в Румъния, Сърбия и Италия. Тази структура намалява риска за групата от нестабилността на цените на суровините и също така ѝ позволява да постигне по-високи оперативни маржове в сравнение с конкурентите.

„Монбат“ АД ще изплати на акционерите си по 0.141025 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2021 година. Общият дивидент, който ще бъде разпределен, възлиза на 5.5 млн. лева, а нетната сума на акция е в размер на 0.1339738 лева. Дивидентът на акция, който дружеството ще изплати, е с 21.4% по-малък в сравнение с гласувания от печалбата за 2020 г. (0.1794 лева).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *