ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Пернишки въглищен басейн“ с нов концесионер – “Комет инвест”

мини

"Комет инвест" ООД е новият концесионер на участък "Бела вода" от находище "Пернишки въглищен басейн".

Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, на 20 октомври, одобрявайки промяната, поискана от предишния концесионер.

Участък "Бела вода" от находище "Пернишки въглищен басейн" се намира на територията на община Перник. Концесията за него е предоставена през юни 2001 г. за срок от 35 години на "Въглища-Перник" ООД.

Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в Закона за подземните богатства.

С днешното решение на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички задължения, а не само за паричните, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи допълнително споразумение със заинтересованите страни за прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния договор.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *