ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов ремонт

През 2004 г. АЕЦ "Козлодуй" стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електроенергия в България.

Днес пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт, който ще продължи до края на месец май, съобщиха от дружеството.

След изключването на турбогенератора от електроенергийната система на страната на блока стартира изпълнението на дейности, които да обезпечат работоспособността на оборудването и да осигурят надеждната и безопасна работа на съоръженията в периода на дългосрочната експлоатация.

Реакторът на пети блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания.

Всички дейности се изпълняват в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация.

Другият ядрен енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” – шести, работи съгласно планирания график за електропроизводство.

АЕЦ "Козлодуй" е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това, заедно с високата експлоатационна безопасност и надеждните доставки на електроенергия, определя нейната роля като ключов фактор за стабилността на националната електроенергийна система и за енергийната сигурност на страната.

Електроцентралата има значителна роля и за началото на процеса на либерализация на енергийния пазар в България като първата компания, регистрирала сделка за продажба на електрическа енергия по свободно договорени цени.

АЕЦ "Козлодуй", чието мото е „Енергия за чиста природа”, има значима роля в борбата с климатичните изменения и реален принос за постигане на екологичните цели за декарбонизация. Производството на електрическа енергия от АЕЦ практически не генерира парникови газове и има съществен екологичен принос за опазването на околната среда. От въвеждането в експлоатация на 1 блок на АЕЦ „Козлодуй” до края на 2021 г., атомната електроцентрала е произвела 667 177 069 MWh електроенергия. Това е предотвратило освобождаването на около 791 550 хиляди тона емисии на CO2 в околната среда.

Само за 2021 г. електропроизводството на централата е спестило на населението и околната среда вредното въздействие на над 18.09 млн. тона въглероден диоксид (CO2), 36 хил. тона серен диоксид (SO2), 11 хил. тона азотни оксиди (NOх) и 100 тона прах, съдържащ естествена радиоактивност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *