ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

Кирил Петков

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, ние – страните в свободна и демократична Европа можем да се противопоставим единствено заедно. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее. Днешното събитие е доказателство за това", заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. "Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващия терминал за втечнен газ – проект, който ще промени енергийната карта на целия регион", добави премиерът Петков. "Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост", подчерта министър-председателят.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. С 20-процентен дял "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година. Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. кубически метра годишно. 

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на "Газпром", подчертава стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло.

"Днес нашият полуостров има място в енергийния свят в цяла Европа, така че единни да можем да преодолеем трудностите. Първа стъпка в тази насока е независимата система на газа в Александруполис, която е енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа, но и един фар, който дава светлина за важността на този проект. Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места", каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис. "Страните сме длъжни да поемем една нова роля в новата енергийна карта на Европа. Газовите трудности, които създаде Русия, трябва да бъдат преодолени. Ние се погрижихме за нашата енергийна достатъчност и сме готови да поемем и съседните страни в Европа", допълни той. "Става въпрос за един много комплексен проект, който се състои от една крайбрежна плаваща платформа за приемане, складиране и газифициране на втечнен природен газ", уточни гръцкият премиер.

В комбинация с интерконектора Гърция-България, който трябва да заработи в кратки срокове, се очаква терминалът да допринесе съществено за диверсификацията на източниците на природен газ в цяла Югоизточна Европа, особено в контекста на енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. В приветствието си Мицотакис отбеляза, че присъствието им демонстрира единството и европейската ориентация на балканските страни. Той определи терминала в Александруполис като една нова енергийна врата за Европа, чрез която скоро ще може да бъдат заместени доставките на руски газ и която ще позволи на всички участници да поемат ключова роля в енергийните доставки за Европа.

"Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата", посочи президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време”, подчерта македонският премиер Димитър Ковачевски.

Северна Македония резервира част от капацитета на бъдещия терминал. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *