ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петков: За юни са договорени два кораба с втечнен газ от САЩ

Министерски съвет Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков обяви, че за юни за България са уговорени два кораба с втечнен газ от САЩ, като цената ще е малко под цената в договора с "Газпром". В съобщение по-рано днес бе посочено, че на среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис са договорени доставки на втечнен газ. 

Започнати са преговорите за дългосрочен договор. "Не искам да говоря в цифри, това ще бъде работа на министъра на енергетиката. Важно е да се каже, че договорът ще бъде директно между американската компания и "Булгаргаз", няма да има посредници", подчерта премиерът пред репортери при пристигането си в София след посещението си в САЩ. Природният газ ще се доставя с кораби, вероятно през терминалите на Гърция или на Турция, уточни той. "Успяхме да договорим цена, която е доста под пазарните цени в момента. И това, че успяхме да го направим и под цените на "Газпром", е много важно", добави Петков. "Важно е България да има най-ниските цени, българският бизнес да бъде конкурентноспособен, да имаме диверсификация и да сме сигурни, че доставките ни няма да се спират едностранно. Договорихме количество, което е конкретно за България, което показва и подкрепата на нашите партньори", увери министър-председателят.

"Продължаваме да очакваме азерското количество газ, отделно говорим и с други страни, така че никой да не си мисли, че заместваме един доставчик с друг. Ние избираме най-евтините цени от всички доставчици", изтъкна премиерът.

Петков определи посещението си в САЩ като ползотворно. "Всички осъзнават, че в този момент, когато газът се спира едностранно от "Газпром", всички възможни опции трябва да се използват, за да може българското население да се чувства сигурно и спокойно и да знае, че българското правителство работи за него", посочи още той.

Министър-председателят  беше на работно посещение във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген участва в лидерска среща на най-високо ниво. Той беше придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова. Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *