ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

По-скъпите консумативи вдигат и цените в селското стопанство

Зърно

Индексът на цените на производител в селското стопанство за второто тримесечие се повишава с 37.5% спрямо същия период на миналата година. „Принос“ за това имат и растениевъдството, и животновъдството, където цените продължават да растат.
През второто тримесечие по-скъпо се търгуват зърнените, техническите и фуражните култури, както и пресните зеленчуци – с 32.1%, и пресните плодове – с 8.8 на сто.

Увеличение е отчетено в цените на: меката пшеница – с 65.3%, маслодайния слънчоглед – с 45.7%, маслодайната роза – с 61.3%, доматите – с 37.5%, картофите – със 79.9%, и черешите – с 13.5 на сто.

Спрямо второто тримесечие на миналата година цените на живите животни нарастват с 26.3 процента.
Числата показват, че се увеличават цените на: едрия рогат добитък, свинете, овцете, козите и птиците. Продуктите от животновъдството поскъпват с 27.5%, което е в резултат на по-високите цени на кравето, биволското, овчето и козето мляко, както и на кокошите яйца за консумация /с 56.3%/.

От националната статистика отбелязват, че по-високи са цените в растениевъдството и животновъдството, както и на техните продукти, и спрямо края на 2021 година.

Причината за това е продължаващото повишение на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство.
През второто тримесечие индексът, който измерва тези промени е по-висок с 46.2% спрямо същия период на миналата година и с 38.1% спрямо 2021 година.
Между април и юни на годишна база е отчетено повишение в цените на: посевния и посадъчния материал, електроенергията и горивата, минералните торове, продуктите за растителна защита, ветеринарномедицинските продукти и фуражите. Това се наблюдава и при сравнението с края на 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *