ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Половината българи искат да въртят собствен бизнес, но ги е страх

документ договор бизнес застраховка

Почти половината българи (42%) имат желание да станат предприемачи, но повечето изтъкват страха от фалит и икономическа криза като причина да не започват подобно начинание, показват данните на ежегодния световен доклад за предприемачество за 2015 година, изготвен от една от най-големите компании за директен маркетинг в света "Амуей" (Amway). Малко над една четвърт от тях (27%) пък са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес.

В доклада заедно с други 43 държави за пръв път присъства и България. Според данните в сравнение с останалите държави по-малко българи имат предприемачески дух, а още по-малко реално се впускат в бизнес начинания.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. За сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

За българите основната пречка пред реализирането им като предприемачи се крие в страха от провал. Трима от четирима отговорили . или 78% ,изтъкват тази причина за главната, която ги отказва, което е доста по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Притеснението от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *