ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ПП: Износът на продукти от руски нефт няма да бъде приет от ЕК

лукойл

От "Продължаваме Промяната" излязоха с позиция за прехвърлянето на цялата икономическа дейност на "Лукойл" у нас. Решението на петролната компания стана ясно след среща на ръководството на "Лукойл" с членове на служебния кабинет вчера.

От ПП посочват, че отмяната на забраната за износ на руски петрол от "Лукойл" нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия.

"Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на "Лукойл" в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването, се казва в позицията.

Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт".

На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че "лимитираната дерогация" цели "снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави".

На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар! Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната", се казва в позицията на "Продължаваме Промяната".

От партията настояват техния проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от четирите точки в него.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *