ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Правителството осигурява пари за иновации и роботика

роботи

Пари за иновации и роботика има. „Министерството на иновациите и растежа работи на пълни обороти да осигури нужния ресурс на бизнеса, на микро-, малките и средни предприятия в сферата на високите технологии. Ние свързваме бизнеса, науката и иновациите за стратегически партньорства, а не само за локални инвестиции.“ С тези думи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри Robotics Strategy Forum в София Тех Парк, заедно с Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев от управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“.

Само чрез дяловите инструменти на Фонда на Фондовете за високи технологии в бизнеса има ресурс от 280 млн. лева. Отделно през „Българска банка за развитие“ и Фонд за рискови инвестиции има 64 млн. лева. Според министър Пулев, Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи и до края на годината ще предостави 600 млн. лева. От тях 400 млн. лв. са за високи технологии и научна дейност.

„Имаме първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“, по линия на Министерството на иновациите и растежа“, отбеляза Пулев за мярката, по която се кандидатства до 21 септември, а получените проекти вече са над 1 000.

Той обяви, че в момента министерството работи за осигуряването и на друг сериозен ресурс, който е изключително важен за научно-изследователската дейност и касае дългосрочни инвестиции в технологиите на бъдещето от страна на големи външни инвеститори.

„Освен това става въпрос и за Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация на стойност 2 млрд. лв., която ще заработи от 1 януари 2023 г., но в момента усилено я подготвяме. Тя ще бъде депозирана за одобрение в Брюксел на 23 септември“, попълва Пулев.

Министърът лично демонстрира ускорението на болида, създаден изцяло от студенти на Техническия университет-София. Той е проектиран през 2016 г. и се е състезавал до 2019 г. на международните серии Formula Student, които са най-големите инженерни състезания за студенти в света. В момента младите учени са в процес на проектиране и сглобяване на Болид 3 за сезон 2023 година. Булидът вдига 100 км./ч. за 5 секунди, коментира капитанът на отбора Валентин Каменов.

На място по време на форума могат да се видят още най-новият колаборативен робот (кобот) на FESTO и бионик решенията им, вдъхновени от природата. На щандовете министърът беше запознат още с иновативните решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения на FANUC, възможности в Strypes Group, български екзоскелет, образователните роботи на БАН, медицински роботи, роботи за плевене с изкуствен интелект, умен кошер, подвижен робот за събиране на отпадъци в градска среда (умно кошче), спасителен дрон, умен асистент и други.

Форумът се организира за поредна година от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *