ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Преговорите с “Газпром” не са приоритет, увериха управляващите

Министерски съвет пресконференция за енергетиката Росен Христов

В случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с "Газпром". Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов на брифинг в Министерския съвет. "Както многократно заявих, в момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. "Газпром" е един от възможните канали, който все още е на масата", уточни той. Но подчерта, че за правителството в момента преговори с "Газпром" не са приоритет, а кабинетът се опитва да осигури количества газ през други доставчици. "Газпром" ни е последният вариант, каза Христов. И допълни, че в момента приоритетно е доставянето на LNG, азербайджански газ, както и други алтернативни доставчици.

Енергийният министър обяви, че на заседанието на кабинета е одобрено отпускането на заем в размер на 800 млн. лв. на "Булгаргаз" за закупуване на газ и за оперативни разходи. Това е част от програмата за стабилизиране на газовия доставчик, разработена в рамките на кризисния щаб и ръководена от Министерството на енергетиката. Паралелно с този заем се работи и за допълнително финансиране от частния банков сектор.

Христов поясни, че противно на многото коментари, дружеството е на печалба. За шестте месеца на тази година е реализирало 6-7 млн. лв. печалба. Така че не е в несъстоятелност и не е изпаднало в криза. Проблемите на дружеството били свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане. "Колко ефективно е работила, защо не са осигурени слотове за разтоварване, това са оперативни проблеми, но компанията си функционира нормално, тя е здрава", посочи ресорният министър. Но добави, че са необходими средства в такива обеми от една страна заради забавяне на плащанията на задълженията към контрагентите, тъй като все повече от клиентите изпитват затруднения за разплащанията. Основните проблеми са с "Топлофикация София". Дружеството дължи на "Булгаргаз" неколкостотин милиона. Други топлофикации също започват да имат трудности с разплащанията заради високата цена на газа.

Още един проблем идва от изразходването на средства. Увеличението на цената на газа и това, че все повече доставчици искат авансово плащане увеличавало нуждите от оборотен капитал. 

За газовата връзка с Гърция енергийният министър каза, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивидинети, служебното правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия интерконекторът да бъде пуснат в срок. "Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация", отбеляза той. И отрече да е издавал заповед за спиране на вписването. "Това, което се опитахме да направим, е да коригираме грешка на имената, така че да предотвратим връщане на вписването от Агенцията по вписванията. В момента всички тези административни въпроси са отстранени и вписването се очаква да излезе в срок", увери Христов. Но изтъкна, че вписването е най-малкият проблем на интерконектора. "Ако ние искаме да го спрем, единственото нещо, което трябва да правим, е да не си даваме зор да го пуснем. А ние мобилизираме всички министерства, въвлечени в процеса – на регионалното развитие, на енергетиката, на транспорта, на земеделието. Всички експерти са на разположение и работят по проекта. Опитваме се максимално бързо да отстраним всички административни и документални нарушения. По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обект", съобщи министърът. Като пример даде пожарната безопасност. 

В понеделник Христов ще бъде на обекта, а утре в президентството ще има среща със собственика на компанията, който извършва строителството – "Авакс", за да получи пълна информация за хода на работата. Министърът каза още, че обектът се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *