ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Премиерът Кирил Петков прочете “завещанието” на кабинета си

Кирил Петков

"Благодаря за цялата работа, която свършихме през тези месеци – не беше лесна. Ние постигнахме много добри резултати, с които да се похвалим. Въпреки че ни остават няколко дни до последния момент, ние ще продължим да решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и общество и затова ще спомена най-важните от тях", заяви премиерът Кирил Петков в началото на последното правителствено заседание:

Първо – Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условията за получаване на тези количества са следващият месец служебното правителство и служебния министър на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор е важна стъпка за реално осигуряване на природен газ за следващите 6 месеца. По този начин ние решаваме съществена част от задачата за осигуряване на енергийната сигурност (включително и през зимата) и улесняваме следващото правителство да довърши започнатото.

Второ – правителството ще приеме новата програма за компенсация на цената на тока, на бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лева. По този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса за следващите месеци в условия на енергийни предизвикателства. Реално  ще помогнем 633 000 небитови крайни клиенти.

Трето – осигуряваме 150 млн. лв. по мярката за намаляването на цената на горивата с 25 стотинки при зареждане на бензиностанции. Едновременно с това, ще започне работата и междуведомствена група на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите за увеличаване на износа на нефтени продукти с руски произход, смятано от 5 декември. Така – изпълнявайки условията за дерогацията на Европейския съюз, създаваме възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и за реално понижаване на цените.

Четвърто – Министерският съвет ще предложи протоколно решение, с което дава указания на министъра на регионалното развитие за финансирането на 302 проекта на 196 общини с население 5.9 млн. души.

Пето – правителството отпуска 50 млн. за ремонти на 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправка на покриви и за енергоспестяващи мерки. Списъкът ще бъде публикуван в рамките на деня.

Шесто – правителството ще изслуша доклада на вицепремиера и на министъра на околната среда Борислав Сандов във връзка с установените нарушения при комплексната проверка на ТЕЦ "Брикел" и санкциите, които предстоят да бъдат наложени. Всеки български гражданин има право да живее в чиста околна среда и никой няма право да нарушава закона.

Седмо – като част от антикорупционната програма на правителството, днес ще бъде представен проектозакона за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения, разработен от Министерството на правосъдието. Този законопроект е много важна стъпка по пътя в нашата борба с корупцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *