ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

През първото тримесечие заетостта у нас е с годишен ръст от 1.6%

дуално обучение

През първото тримесечие на тази година заетостта в България е с годишен ръст от 1.6%* /спрямо края на март миналата година/. Това четем в месечния обзор за развитието на българската икономика, публикуван от Министерството на финансите. Броят на заетите достигна 3 368 400, което обаче с под 1% по-ниско спрямо броят на заетите преди пандемията (първото тримесечие на 2020 г.).

Ръстът на заетостта в страната се дължи изцяло на услугите, където всички икономически дейности (с изключение на финансовите и застрахователните) отчетоха годишен ръст на броя на работните си места. На практика всички дейности в услугите (с изключение на „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“) са възстановили заетостта си от периода преди COVID-19.

От началото на 2022 г. производителността на труда и доходите продължиха да се повишават ускорено, главно по линия на промишлеността. През първото тримесечие реалната производителност на труда общо в икономиката нарасна с 3.3% на годишна база, а в промишлеността – с 14 процента. Отрицателни темпове бяха отчетени в строителството (-14.1%) и част от дейностите в сектора на услугите като  недвижими имоти; спорт, култура и развлечения и професионални и административни дейности.

През първите три месеца на годината, възнаграждението на един нает се повиши с двуцифрен темп от 15% в номинално изражение. Ускорение на доходите се наблюдаваше в дейностите от сектор "промишленост" (24.4%). В строителството и услугите растежът на показателя остана относително по-нисък (10.2% и 11.5%, съответно).
Наблюдаваната възходяща тенденция на възнагражденията на един нает над растежа на производителността на труда допринесе за увеличаване на номиналните разходи за единица труд с 11.5% на годишна база.

 

* Използвани са данни към 15 юни 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *