ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Приоритетните реформи в данъчната администрация у нас обсъдиха в БТПП с експерти от МВФ

реформи в данъчната администрация у нас обсъдиха в БТПП с експерти от МВФ

В Българската търговско-промишлена палата се е провела среща с експерти по данъчна администрация на Международния валутен фонд от Англия, Австралия и Финландия. Тя е била ръководена от Енрико Аав – главен икономист в отдел „Приходна администрация“ на МВФ, който консултира българската Национална агенция за приходите  относно приоритетите на реформата в данъчната администрация. От БТПП са участвали Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП и Тодор Табаков, заместник-председател на Палатата и адвокат с дългогодишен опит в правните и данъчни въпроси, както и експерти от юридическа дирекция и отдел „Анализи“.

По време на срещата са били обсъдени основни проблеми в данъчната администрация в България и най-наложителните реформи, които ще допринесат за усъвършенстването на услугите предлагани от данъчната администрация. Дискусията се е съсредоточила и върху практическите въпроси, пред които са изправени българските данъкоплатци при работа с приходната агенция.

От БТПП отчитат напредъка в дигитализацията в дейността на данъчната администрация, но има още значителни възможности, за да се избегне необходимостта от пряк контакт между длъжностните лица и данъчно задължени лица. Това трябва да бъде насочено главно към конкретни мерки.

Заместник-председателят на БТПП е набелязал пред представителите на МВФ най-важните проблеми в българската данъчна администрация. На първо място той посочва, че много често данъчните инспекции се използват за постигането на други цели, а не за обикновени разследвания на данъчни нарушения. Табаков е наблегнал на това, че от изключителна важност е данъчните инспектори и проверяващи да бъдат независими в своята дейност, а критериите за подбор и назначаване на проверяващите длъжностни лица да бъдат променени и да бъде въведена публична процедура при избора. Отбелязано е било, и това че изграждането на независима данъчна администрация ще създаде доверие в данъчната система и ще повиши събираемостта. Трябва да бъдат изготвени мерки гарантиращи върховенството при прилагането на закона и недопускането на намеса в административния процес от страна на политически или други влиятелни лица. Важно би било и предвиждане на процедура за избор на ръководството на НАП, с участието не само на управляващите партии, но и на опозицията.

Според заместник-председателят на палатата е важно данъчните проверки да са последователни и регулярни, а не на кампаниен принцип, както и да се извършват по идентичен начин за всяко едно физическо или юридическо лице, без осигуряване на предимства или привилегии. Като проблем на данъчната администрация в страната беше споменато и голямо несъответствие в квалификацията на проверяващите данъчните екипи в столицата и страната. В тази насока е важно да се помисли и за подобряване качеството на обучението на служителите в данъчната администрация. Системата за раздаване на бонуси на данъчните служители също е била определена като недобра практика в управлението на данъчната администрация в България.

Засегнат е бил и проблемът, че 60% от социалните плащания в държавния бюджет се осигуряват от приходи от данък добавена стойност, което може да отрази негативно в един бъдещ момент върху пенсионната система на страната. От БТПП считат, че в момента данъчната система като цяло е в процес на дебалансиране, което не може да не се отрази на нейното правилно и ефективно функциониране в бъдеще.

Обсъден е бил и проблемът за сигурността на системите на данъчната администрация и проблемът с изтичане на информация и лични данни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *