ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Програмата за морско дело е изпратена на ЕК за одобрение

рибари

Финалната версия на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021-2027 г. е официално изпратена на Европейската комисия за одобрение чрез Системата за управление на средства SFC 2021. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и ръководител на Управляващия орган Георги Събев. Първият вариант на Програмата беше подаден за предварителен преглед през края на юли, като през септември бяха получени 32 коментара от комисията, които са били своевременно отразени в документа. Официалното одобрение на програмата се очаква до края на годината.

Общият бюджет на Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури за новия период възлиза на 237.3 млн. лева безвъзмездна финансова помощ. Финансовият ресурс от Европейския фонд за морско дело и рибарство е 70 на сто от общия бюджет на Програмата, а националното съфинансиране е 30 на сто.

Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021-2027 г. ще подкрепи операторите в сектор „Рибарство“ – рибари, собственици на риболовни кораби, производители на акавкултури, преработвателни предприятия, както и общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури. През новия програмен период ще се засили подкрепата по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Към момента на територията на страната работят девет Местни инициативни рибарски групи, които подпомагат развитието на местния поминък и запазване на традициите на рибарските територии.

Основен приоритет за България през програмен период 2021-2027 г. е насърчаването на икономическия растеж и социалното приобщаване местните общности, устойчивото развитие на крайбрежните и вътрешните рибарски райони, използвайки възможностите и потенциала на подхода ВОМР. В тази връзка чрез програмата е планирано увеличаване на броя на местните инициативни групи на петнадесет. Изпълнението на повече стратегии ще повиши жизнения стандарт на населението в обхванатите територии чрез стабилизиране и нарастване на доходите.

Програмата за морско дело, рибарство  и аквакултури 2021-2027 г. ще бъде изпълнявана в съответствие с хоризонталните политики на Европейския съюз чрез инвестиции и дейности, базирани на знанието, насочени към екологично устойчив риболов, защита и възстановяване  на биологичното разнообразие и водните екосистеми, декарбонизация, дигитализация, енергийна независимост, диверсификация и други.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *