ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Производителят на гуми Bridgestone продава руските си активи

Гума Bridgestone Potenza върху болид от Формула 1

Японската компания за гуми "Бриджстоун" (Bridgestone), един от най-големите производители в света на автомобилни гуми, започна процес на търсене на купувач за своите руски активи. Очаква се намирането на купувач и приключването на сделката да отнеме няколко месеца, казват от компанията. Тя иска да излезе от страната на фона на влошените перспективи и несигурността на доставките, коментира Ройтерс.

През март тази година след началото на войната в Украйна Bridgestone обяви спиране на производството в Уляновск, доставките за Русия и инвестициите. Производителят на гуми заяви, че ще продължи да подкрепя своите 1100 служители и да плаща заплати.

Bridgestone присъства в Русия от 1998 година с търговско представителство в Москва. Производството на гуми в завода в Уляновск започна през декември 2016-а. Инвестициите в производството възлизат на около 12.5 милиарда рубли.

От средата на 2019 г. зимните гуми Blizzak, произведени в Уляновск, се изнасят за Финландия, Швеция и Норвегия. До края на миналата година компанията е произвела 5 милиона гуми. От Bridgestone отбелязва, че Русия представлява по-малко от 2% от световния оборот на производителя.

Очакванията са излизането от руския пазар да коства на компанията допълнителни 16.8 милиарда йени (113.5 милиона долара) към вече отчетените за второто тримесечие загуби.

Миналата седмица стана известно, че финландският производител на гуми Nokian Tyres продава бизнеса си в Русия на PJSC Tatneft.

"Бриджстоун"

е основана през 1931 г. от Шоджиро Ишибаши. Името на компанията буквално означава „каменен мост“ – пряко наследство от създателя на компанията, чиято фамилия Ишибаши означава точно това.

Компанията съществува самостоятелно до 1988 г., когато закупува американския производител на гуми Firestone Tire and Rubber Company.

„Бриджстоун“ е най-големият производител на гуми в Япония и света, следвана от „Мишлен (Франция), „Гудиър“ (САЩ), „Континентал“ (Германия) и „Пирели“ (Италия).

„Бриджстоун“ притежава част от финландската компания за производство на гуми Nokian. Дъщерната компания „Bridgestone Cycle Co., Ltd.“ е производител на велосипеди с марките Bridgestone и Anchor.

„Бриджстоун“  е основен доставчик на гуми за „Формула 1“ (Bridgestone POTENZA) и НАСКАР, Индикар и Чемпкар (Firestone FIREHAWK).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *