ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев: Приключи практиката да се договарят танкери газ без търг

Румен Радев

От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери газ без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Това заяви пред репортери президентът Румен Радев. "Булгаргаз" обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида: краткосрочен – до края на тази година, средносрочен – за цялата 2023 г. и дългосрочен – за десет години от началото на 2024 г. Така се прави", изтъкна той. По думите му само така може да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната, "Да се търсят решения не месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените", допълни държавният глава.

Президентът поздрави служебния кабинет за "енергичната работа" и сключения договор с "Газтрейд" за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис. "Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени", посочи Радев. Той се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок. На въпрос дали зимата е гарантирана, държавният глава отговори: "Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-големият проблем."

Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент и да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. "И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот", каза Румен Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завод за модерно оборудване за високо напрежение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *