ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Разследващата дейност на държавата е блокирана, заяви Рашков

Бойко Рашков

Двадесет и две дела срещу организирани престъпни групи отлежават в прокуратурата. Държавата е блокирана в нейната разследваща дейност. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. "За голямо съжаление състоянието на българската прокуратура и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата е една сериозна пречка за своевременно разследване", подчерта вътрешният министър. И даде за пример случая с разследването на злоупотребите при строителството на магистралите и язовирите. Затова Рашков предлага да има възможност да се образува досъдебно производство и от разследващите органи, както и да се привлича виновно лице към отговорност. "Прави впечатление също, че главният прокурор и шефът на КПКОНПИ може да поискат използването на СРС. Тази аномалия трябва да бъде отстранена. Защо се налага това, след като единственият орган, който може да позволи подобно разследване, е съдът по закон? Ние сме допуснали посредник в лицето на прокурора. Това е ограничаване на основни права на човека", подчерта Рашков. 

Трябва да се пристъпи към функционални и структурни промени в МВР. Каза още министърът на изслушването си, на което той представи политическия кабинет на ведомството и стратегията за развитие на министерството. Рашков посочи, че промени в структурата са заложени и в коалиционното споразумение на управляващите.

Обсъжда идеята Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да се обособи като отделна държавна агенция или като изпълнителна агенция към МВР. Също така се водят разговори дали Медицинския институт на МВР да не премине към Министерството на здравеопазването. Силовият министър отбеляза, че все още не са били предприемани действия по тези теми и добави, че няма решение и за това дали ще има промяна на спешния телефон 112. Според министъра тези въпроси ще се решат заедно с парламента.

Бойко Рашков каза още, че последните десет години съставът на ведомството е бил постепенно редуциран, като в момента е около 50 хиляди души. По съотношение администрация и друг персонал МВР не е на първо място в страната.

Министърът постави пред народните представители и въпроса за териториалните дирекции на МВР. Той уточни, че има районни управления с по-ниска натовареност от други, тъй като поради обезлюдяване или други причини криминогенната обстановка е относително спокойна. Но това не означава, че ръководството на МВР има намерение да пристъпва към съкращаване и уволняване на хора. Ръководството иска да направи преливане на част от полицейския състав, доколкото е възможно. "Искаме да има състав, който да посещава и малките населени места", каза министърът, но добави, че не може да се осигурят полицаи във всяко населено място. От думите му стана ясно, че в бюджета на МВР за 2022 г. са заложени повече средства за техника, което ще помогне чрез камери и друга техника да се следи криминогенната обстановка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *