ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Решаваме не само нашия проблем с газа, но и този на целия регион

Парламент Кирил Петков

Приоритетите на нашето правителство във връзка с газовите доставки са три: 1. да има достатъчно газ; 2. доставките да са с минимален риск и 3. те да бъдат на най-добрата цена, така че да позволяват на българската икономика да бъде конкурентоспособна.

Това обяви министър-председателят Кирил Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на въпроса на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова как през следващите месеци ще бъдат задоволени потребностите на България от природен газ – на ниски цени и по прозрачен начин.

Премиерът за пореден път отбеляза какво е било състоянието, което е заварил кабинетът му преди четири месеца – пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лева за тръба, която не можем да използваме, недовършена връзка към Гърция, за която е говорено още преди 10 години; отказ от 70% от азерския газ, който е бил предлаган на една трета от цената си. И всичко това при започваща енергийна криза в Европа – функция на войната в Украйна.

"Путин успя да намали количествата на газ в газохранилищата в Германия още през лятото и в този момент, когато цените се увеличиха четири пъти, ние бяхме с единствен доставчик "Газпром" – подчерта Петков, след което разказа "точната случка с "Газпром":

"Получихме писмо от тях за едностранна промяна на договора. В тази едностранна промяна на договора те заявиха следното: "Искаме "Булгаргаз" да отвори сметка в "Газпромбанк", в която да има сметка и в рубли. Искаме от вас да си направите плащанията в евро или долари, но ние ще ги превалутираме на курс, който ние изберем и плащането към "Газпром" ще бъде валидно само когато рублите постъпят в нашето дружество".

Според премиера това на практика означава, че първо, не се знае каква ще е цената във всеки един момент, тъй като това ще зависи от курса на евро в рубли или долари в рубли, след като крайното плащане се води в рубли. На второ място – вкарването на посредник между българската страна и "Газпром" ще означава страна, която не е по договора, без гаранции нито за парите, които ще трябва да се платят, нито за получаването на газа.

Премиерът разтълкува и какво казва руската страна: "Нарушаваме договора едностранно, може да променяме цената на газа, както ние решим, и доставките на газ не са ви сигурни, защото ще плащате към трета страна, която не е по договора".

Тук не говорим за геополитика, а за ясно нарушаване на договора и за извиване на ръце по механизъм, който дава възможност този подход да продължава всеки месец, коментира Кирил Петков и поясни, че от екипа му били готови за този сценарий.

Ето защо първо, още от встъпването си в длъжност кабинетът започнал да работи за диверсификацията.

"Започнахме ежеседмично да проследяваме процеса и прогреса на газовата връзка с Гърция. До такава степен влязохме в детайли, че даже минахме по цялото трасе и видяхме точно местата, където трябва да се забърза. Аз, лично, информирах министър Мицотакис над 20 пъти през последните четири месеца и успяхме да договорим ясна дата за физическото завършване на интерконектора – 30 юни. Мога да се похваля от вчерашния ми преглед на място, че тази дата ще може да бъде спазена".

На второ място кабинетът взима мерки и по отношение на миналогодишния отказ на страната от 70% от азерския газ, който, по думите на министър-председатуля, сме можели да получаваме на цена една трета от цената на "Газпром". Отказът е до 30 юни и в момента се водят преговори с азерската страна, с техните инвеститори, включително с "Бритиш петролиум", за да се договори възможността да не се чака до 30 юни, а да се получи газа още в началото на юни, а дори и в края на май.

Едновременно с това управляващите имали готов план за купуване на втечнен газ. Този план бил само при положение, че "Газпром" спре доставките на газ и в такъв случай да има готовност "Булгаргаз" да продължи подаването към крайните клиенти, както и домакинствата да не усетят никакъв проблем.

"Това се случва в момента и въпреки че "Газпром" ни даде само 24 часа от нотификация до спиране, газоподаването нито намаля, нито цената засега е скочила – всичко е под контрол" – увери Петков.

Като следваща стъпка той посочи, че е говорено с Европейската комисия да се купува газ съвместно, на ниво Европейски съюз. Ето защо още утре, 5 май, ЕК отваря работна група, която ще е постоянно базирана в София и тук ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азербайджан.

"Ние не само че в момента диверсифицираме газа за България, но ние може би ще бъдем отговорът за целия регион, включително чак до Украйна" – отбеляза Кирил Петков. В края на изказването си той посочи, че в момента България е в напреднали преговори директно с американската страна и с Египет и надеждите са, че цените на втечнен газ, които ще договорим с тях, да бъдат такива, че при общия микс получената цена да не бъде по-висока от тази на "Газпром".

И какво означава всичко това, което сме направили? – постави въпрос премиерът, на който сам отговори:

"Означава, че въпреки едностранното прекратяване на договора, въпреки опита за извиване на ръце на българската държава и на българските енергийни дружества, ние не спряхме подаването на газ, бяхме готови с диверсификацията и сега работим да решим проблемите не само на България, но и на целия регион – на цена, която да е равна или по-малка от тази на "Газпром".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *