ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Русе и Гюргево обсъдиха трансграничното сътрудничество Интеррег VIA Румъния-България

бизнес

Партньорствата за съвместни трансгранични проекти между България и Румъния през новия програмен период 2021-2027 г. бяха обсъдени в Гюргево. По информация от община Русе по инициатива на председателя на Окръжен съвет в Гюргево Димитриу Беану са се срещнали заместник-кметът Златомира Стефанова, директорът на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев, експертът Емилия Петкова, представители на Областна администрация в Русе, културни институции, Русенския университет „Ангел Кънчев“, неправителствени организации, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

постигната е договореност да се работи по 4 основни направления – стратегически проекти с акцент върху Зелената сделка с основни цели:

– подобряване на мобилността, образованието и културата;

– екологичен преход и адаптиране към изменението на климата;

– интегрирана териториална стратегия, чийто обединяващ елемент е вело маршрутът EuroVelo 6.

Според Златомира Стефанова, доброто сътрудничество със северната ни съседка е ключово за Община Русе. "Вярвам, че ще продължим да работим в синхрон за ускореното развитие на региона и през новия програмен период“, подчертава тя. Стефанова допълни, че се надява новата интегрирана териториална стратегия, чиято разработка предстои, да доведе още повече туристи в Дунавския регион.

През април Министерският съвет одобри проекта на програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-А Румъния – България 2021-2027 година.  Нейният бюджет е в размер на 207.5 млн. евро, като 163.5 милиона от тях са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Програмната територия на проекта обхваща осем български области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. От румънска страна в обхвата ѝ са седем румънски региона – Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Дол, Мехединци и Олт. Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи и други. Основната цел на програмата е да гарантира устойчивия и иновативен растеж на регионите, в съответствие с новата политика на сближаване на ЕС за периода 2021-2027 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *