ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С 43.5% е нараснал износът от България за страните от ЕС за петте месеца

пазари

С 43.5% на годишна база е нараснал износът на стоки от България за страните от Европейския съюз през периода януари – май. В края на петия месец той е в размер на 25.35 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в общността са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания. Всички те формират 68.7% от износа ни за държавите членки на Европейския съюз.

Към всички тези страни се увеличава износът ни, като най-силен е към Италия – с 54.2%, и към Румъния – с 52.8 на сто. А другата добра новина е, че и търговското ни салдо е положително с всяка от тях.

Износът ни обаче към две страни намалява. Това са Белгия  – с 39.7% и към Малта – с 22.8 на сто.
Само през май тази година българският експорт за ЕС нараства със 72.4% спрямо същия месец на миналата година и е на стойност 5.79 млрд. лева.

В същото време

вносът на стоки в България от Евросъюза

за петте месеца също се е повишил, но само с 30.6% в сравнение със същия период на 2021-а и е в размер на 23.31 млрд. лева (по цени CIF), отбелязват от националната статистика. Най-голям е стойностният обем на стоките, които сме внесли от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.
Числата показват, че вносът от всички тези страни расте. От Румъния сме внесли със 75.1% повече стоки и от Румъния – с 57 на сто.

Само през месец май тази година импортът на България от държавите членки на ЕС нараства с 36% на годишна база и е бил за 5.01 млрд. лева

В крайна сметка външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС през периода между януари и май е положително и е на стойност 2.04 млрд. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *