ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

С над 280 млн. евро ще се подпомогнат Местните инициативни групи

пазари

С над 280 млн. евро ще бъдат подпомогнати местните инициативни групи (МИГ) от Стратегическия план през следващия програмен период. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на изложение на продукти, произведени на териториите на такива организации от цялата страна в Ямбол. Всички те прилагат подхода „Водено от общностите местно развитие през програмния период 2014-2020 г.“ (ВОМР).

Средствата ще бъдат предоставени директно на инициативните групи, като те сами ще изготвят стратегии, в които ще определят приоритети и размера на помощта. Проектите не се конкурират на национално ниво, а само в териториалния обхват на местните инициативни групи.

Заместник-министърът посочи, че местните инициативни групи трупат популярност в последните години, като в момента на територията на България оперират над 60. В общините Стралджа, Болярово, Елхово и Тунджа има такива. Те покриват  97 на сто  от територията на област Ямбол.

Според Георги Събев, очакванията са подходът „Лидер“ да разгърне потенциала с подпомагането, което се предвижда в Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика на Евросъюза. Така повече производители ще могат да покажат продуктите си директно на крайния потребител.

Но за това заместник-министър Събев отбелязва, че е необходимо осъвременяване на българското законодателство, в което да се заложи подкрепа за развитието на фермерските пазари.

В Ямбол земеделският заместник-министър участва и в дискусия, посветена на местните храни и продукти – малко позабравен елемент от регионалната икономика. А те имат потенциал да допринесат за развитието на регионите. Според Събев те са и възможност за диверсификация на районите, защото с нещо различно те се представят на пазара, но запазват и традицията.

Изложението се провежда в Ямбол, а производителите предлагат деликатеси като: кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други, мед и пчелни продукти, месни колбаси. Посетителите ще могат да опита още на ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биовина, натурални сокове и други. Всеки ще може да открие и ръчно изработени занаятчийски стоки, като бижута, както и разнообразие от козметични продукти – лавандулови и розови продукти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *