ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

С около 30 щ.д. под спот цената в Европа е офертата за седемте кораба с втечнен природен газ

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Цената към момента на получаване на офертата за купуване на втечнен природен газ е приблизително с около 30 долара под спот цената на европейските индекси. Това обаче е цената без тази за използването на терминала. Това обясни министърът на енергетика в оставка Александър Николов по повод цената, на която ще бъде подписан договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ. Премиерът в оставка Кирил Петков обяви на заседанието на правителството, че Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на такъв договор.

"Булгаргаз", както и компаниите във всяка една държава в Европейския съюз, се конкурира за слотове, за терминали и за всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките с всички държави. "Ние нямаме директен израз към момента към терминал, на който "Булгаргаз" или "Булгартрансгаз" е собственик или съсобственик. Това ще се случи към края на 2023 г. или началото на 2024 г. на терминала в Александруполис", коментира Николов.

Естествено, че държави, които имат собствени терминали за втечнен природен газ, си подсигуряват предимство по този начин при снабдяването с тази суровина. Но, има още нещо, което е важно, според енергийния министър Николов. Много от терминалите в Европа в момента са блокирани спекулативно. Някой закупува капацитет, въпреки че реална доставка на кораб не се очаква, но в бъдещ момент това количество може да се продаде по-скъпо. „Поради това правителството се е постарало да осигури необходимия капацитет за потенциално първо карго, което да пристигне през октомври“, подчерта Николов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *