ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

САЩ сами подриват световното господство на долара

Пари

Безпрецедентната санкционна политика на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на Русия може да подкопае световното господство на долара. Това пише в свой коментар Бранко Марцетич от изданието Jacobin.

Според него, такива опасения изразяват от МВФ до инвестиционната банка Goldman Sachs. Решението на американското ръководство да въведе ограничителни мерки срещу Москва може да се превърне в стратегическа грешка за Вашингтон.

В публикацията се отбелязва, че САЩ могат да се лишат от привилегията, която им позволява да внасят повече, отколкото изнасят, без риск от колапс за обменния курс или лихвените проценти.

"Експертите смятат, че крайните мерки, на които заложи Вашингтон в опита си да накаже Русия за действията ѝ в Украйна, са усилили желанието на другите страни да намалят зависимостта си от американския долар, а също така и от финансовата система, която я поддържа", отбелязва Марцетич.

Според него, много държави вече са престанали да считат западните банки за безопасни места за своите активи, а също така са решили, че зависимостта им от американската валута като основен резервен актив или от финансовата инфраструктура, предлагана от САЩ, ги прави уязвими в случай на геополитически изменения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *