ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сербезова спря процедурата за закупуване на тестове за учениците

Коронавирус

Здравният министър Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. От здравното ведомство припомнят, че поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста е публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.

Прекратяването на процедурата е следствие от проверка, извършена от дирекция „Вътрешен одит“ по искане на министър Сербезова. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в здравното министерство документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

Миналата седмица стана ясно, че Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е открила данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители на доставка на антигенни тестове за учениците, чийто поръчител е здравното министерство. Комисията е изпратила всички материали от проверката на прокуратурата поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления. Събрани са били данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

От бившия вече служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който ръководеше ведомството по това време, бе изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. 

„БАНКЕРЪ“ цял месец се занимаваше с темата за скоростните търгове на бързите тестове за ученици и за това кой и как успя да се включи в тридневните маратони за милионните поръчки.  Последната наша публикация бе по повод отстраняването на Димитър Петров като зам.-министър. Именно той беше сред най-активните здравни заместник-министри, когато застъпваше твърдата позиция децата да се върнат в училищата след като вече е „гарантирана“ тяхната безопасност. И настояваше да се създаде организация за тестването им в клас. Споменатата „гаранция“ пък са именно бързите тестове, за които министерството организира суперспешни търгове! На тях "БАНКЕРЪ" посвети четири публикации.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *