ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шишков: За да построим всички магистрали, са нужни 20 млрд. лева

Министерски съвет Иван Шишков

Остават 1200 км магистрали за построяване и към момента за това са необходими към 20 млрд. лв. Това заяви пред БНТ служебният регионален министър Иван Шишков. Той призова политиците да съберат кураж и да вземат решение някои магистрали да се дадат на концесия. "Нямаме магистрали първо, защото нямаме проект, т.е. ние нямаме проектирани магистрали. За съжаление, парите от европейско финансиране намаляват. Има проблем в това, че държавата е възлагала много повече, отколкото е планирала в бюджета да бъдат платени, за периода 2020-2021 година. Това е истината и не беше никак коректно в този дебат да бъдат вкарани строителните фирми. Има некоректни възлагания, но няма некоректни фирми", смята регионалният министър. Според него проблемът не е във фирмите, а във възлаганията: "Беше много лесно пътните фирми да бъдат очернени и политиците да ги използват буквално за политическа дъвка. Фирмите не са виновни за това, че са изпълнявали строителни дейности, възложени им по този начин от държавата. Ако пътните фирми са извършили незаконно строителство, то е било по възлагане на държавата, а не затова, че те са решили да бъде такова", категоричен е той.

"Не беше работа на Народното събрание да взима решение за разплащането със строителните фирми, защото това беше работа на предишния министър от редовния кабинет – да направи преценка по какъв начин и как да бъдат разплатени старите задължения на пътните фирми", счита Шишков. По думите му проблемът на пътните фирми са възлаганията, които са се случвали в периода 2018 до началото на 2021 г. "Проблемът е, че тези възлагания са били веднъж многократно надвишени като финансова стойност и че част от тях представляват основни текущи ремонти. Това е капан, в който попаднаха строителните фирми и целия строителен бранш", обясни Шишков. И припомни, че при предишните две служебни правителства от пътните фирми са протестирали, защото не са си получили парите. В бюджета обаче е имало 300 млн. лв. и възлагане за над 1 млрд. лв.

"Ако строителният бранш е недоволен, то логично е да бъде недоволен от старото управление, което е управлявало страната до средата на 2021 г. Ние обаче сме в непрекъснат диалог с тях, не ни изненада решението на Конституционния съд и на всички ни е ясно, че пари в бюджета тази година няма за старите вземания. Още повече, че от бюджета за тази година Народното събрание взе 500 млн. лв. и разплати старите възлагания", уточни министърът. И допълни, че ако има възможност, до края на годината би могло да бъдат разплатени част от тези пари, а останалите да бъдат разплатени от бюджета за следващата година.

Регионалният министър отбеляза, че заради зимния сезон би трябвало да са прекратени всички ремонти, единствено продължава ремонтът на виадуктите на магистрала "Хемус", но до средата на декември ще бъде пуснато движението изцяло по магистралата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *