ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Шок, игри и глупости в енергетиката

Парламент Иван Иванов предедател на КЕВР Иван Иванов

Енергийно торнадо се изви в България в последните няколко седмици. То се оказва толкова опустошително, че вече трудно може да се предвиди какво ще се случва в следващите месеци с енергетиката, а от там и в икономиката като цяло.

Причината са не само шоковите цени, ами и правно-административният хаос, който се създаде. Никой не бе очаквал, че обезглавяването на Комисията за енергийно и водно регулиране може да има такъв пагубен ефект върху цели сектори. Съдът уж взе едно съобразено с Конституцията решение, но то на практика обърна с главата надолу цялата ни енергетика.

Всичко се корени в неспособността на депутатите да вземат адекватно законодателно решение и да назначат председател на КЕВР.

Подобно дъно в законотворчеството

дори у нас рядко се среща. За създавалата се ситуация обаче са виновни и предишни парламенти, които просто премахната заместник-председателския пост в регулатора. Поради неглижирането на този проблем сега се създаде поредната криза и положението трябва да се  спасява по спешност. Задачата няма да е никак лесна в този динамичен политически сезон, в който отново картите са в ръцете на президента Румен Радев.

Междувременно се откри шансът стария председател на КЕВР да се върне на заеманата длъжност. Някои определиха това като връх на абсурда, но други експерти са на мнение, че така значително ще се облечи работата на комисията в следващите няколко месеца.

В крайна сметка доц. Иван Иванов бе възстановен на тежкия енергиен трон. На него той престоя доста дълго време, дори над позволеното по мандат, като "заслугата" отново е на народните представители.

Самата комисия има да решава маса проблеми. Те са свързани с цени на ВиК услуги, промени в цените на природния газ, проверки на енергийни дружества и редица други важни въпроси. Нейна работа ще е и лицензирането на новия газов интерконектор Комотини – Стара Загора, по който България отчаяно очаква да получи азербайджански природен газ.

Освен в енергетиката торнадото на цените това лято е на път да помете и икономиката.

„Булгаргаз“ изведнъж се осмели да поиска

нова цена на природния газ за август. Шокът бе пълен, когато се оказа, че исканото поскъпване на синьото гориво за отпускарския месец е с над 54 процента. За да се случи обаче това увеличение, е необходимо първо да се произнесе КЕВР. А кога ще стане това, не е ясно. Но случката е показателна каква тежка зима ни предстои.

Впрочем дори цената на горивото за газоразпределителните дружества и топлофикациите да не поскъпне толкова рязко още от утре, бизнесът вече се стяга за протести. Не чак толкова отдавна имаше приказки, че природният газ няма да струва повече отколкото е бил през април. Но справката показва друго – априлската цена бе 142,59 лв./мвтч, сегашната за юли е 186.17 лв./мвтч, а искането на „Булгаргаз“ за август е синьото гориво да струва 286.84 лв./мвтч.

При този тренд вече никой в България не се съмнява, че внесеният природен газ през LNG терминала на гръцкия остров Ревитуса е значително по-скъп от доставяния от „Газпром“. Затова бизнесът сега отчаяно настоява да се възстановят доставките на гориво по договора с руската страна. Иначе, при подобни скокове в цените, компаниите ще са принудени да хлопнат кепенците.

За беля,

рекордни поскъпвания се наблюдават

и на енергийната борса. В последните дни цената там задмина 900 лв./мвтч, което означава големи разходи за фирмите. Заради скъпотията в момента съществува схема за подкрепа на бизнеса, но тя действа със закъснение. Компаниите днес плащат високите цени на тока, а след 40-50 дни си получават дотацията от държавата. Малките дружества трудно издържат на подобен натиск и съответно постоянно покачват цените на продукцията си. Оттам и инфлацията и обедняването на хората.

Търговците на електроенергия също имат финансови проблеми, защото при сегашните стойности трудно успяват да се разплащат с контрагентите си. Тук вече и КЕВР няма власт – причините се коренят основно в недомислената европейска политика и липсата на достатъчен внос на природен газ за Стария континент.

Към целия този хаос се прибавя и

финансовият амок на "Топлофикация София".

На този етап „Булгаргаз“ си търси над 330 млн. лева от столичното парно за неиздължен природен газ. То пък пета поредна година работи на загуба и финансовото му състояние става все по-трагично. Заради задълженията обаче сега е реална опасността „Булгаргаз“ да го остави без синьо гориво. А никой друг не желае да се обвързва с такъв голям длъжник.

Стигне ли се до тази ситуация за столичани се очертават тежки дни още в началото на отоплителния сезон. Според нормите софийската топлофикация може да използва за горене и мазут. Само че той отделя много вредни емисии и може да се използва много малко дни през годината или в случай на криза с доставките на природен газ. А и столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви неотдавна, че няма начин дружеството да работи на мазут през зимата. Тя изрази надежда да се разреши бързо спорът с „Булгаргаз“, ама държавната компания този път изглежда непреклонна. Днес даже няма подписан договор за доставки на газ към столичното парно от началото на следващата година. Така че, при липса на синьо гориво, изглежда "Топлофикация София" ще вади цистерните за мазут, а „Нефтохим Бургас“ ще се сдобие с нов голям клиент.

Колкото до живеещите и пребиваващите в столицата, за тях носенето на маски май ще стане неизбежно и без каквито и да било епидемии и разпоредби.

Най-лошото е, че няма изгледи цялата тази каша скоро да се оправи. Напротив – с наближаването на студените месеци трудностите ще се задълбочават. И каквито и карти да раздаде президентът Радев, на следващото служебно правителство ще му се види нанагорно.

Пламен Симеонов

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *