ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ще има допълнителен прием по държавната помощ за газьола

трактор

Във връзка с прилагането на схема за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”, ще бъде отворен допълнителен срок за прием на заявления, в периода 17-18 октомври.

Земеделските стопани ще получат през тази година до 100 млн. лева по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за кампания 2022.

Условията за прием на заявления остават непроменени, уточняват от Министерството на земеделието и храните. Те ще се подават в общинската служба по земеделие към Областната дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци или по адрес на управление на юридическите лица. Документите по отношение на прилагането на схемата и образците могат да бъдат видени тук:  https://www.mzh.government.bg/bg/politiki-i-programi/programi-za-finansirane/darzhavni-pomoshti/otstapka-akciz-gaziol/?edit_off 

Европейската комисия нотифицира удължаване срока на прилагане на помощта до 31 декември 2023 г., като годишният бюджет по схемата е 100 млн. лева. Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Според Държавен фонд "Земеделие" интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола е голям и нараства с всяка изминала година. За Кампания 2016 са били подпомогнати 6716 фермери, за Кампания 2017 финансиране са получили 8250 стопани, за Кампания 2018 те са били 9597, за Кампания 2019 подпомагане са получили 10 734 стопани, за Кампания 2020 са 11 634 земеделски производители, а за Кампания 2021 – 12 214 стопани.

От началото на прилагането на схемата до момента на земеделските стопани са изплатени общо над 512 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *