ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ще предоставим на Украйна леко стрелково оръжие и боеприпаси

Росен Христов

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания "Транспрес" за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева. По думите на министъра предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение от парламента. Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов.

"Според възможностите на Българската армия ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите", коментира още той. Иизтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на нашата армия. "Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", каза още служебният министър.

По-късно през деня стана ясно, че Министерството на отбраната е внесло предложение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание. Военното министерство провело консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военнотехническата подкрепа, техника и боеприпаси.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на страната ни в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европейския съюз в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия, съобщават още от ресорното ведомство. Оттам допълват, че в рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *