ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Швейцарската „Ховаг“ със сертификат за инвестиции в Търговище

бизнес

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи първия сертификат за инвестиции с общинско значение клас „В“ на фирма „Ховаг“ ЕООД. Документът е за проекта й за изграждане и разширяване на помещения за производство на кабелни изделия и компоненти, както и на логистичен възел, уточняват от общината. Обектите ще бъдат разположени на терен от 7 дка на територията на град Търговище. Инвестицията е на стойност 1.5 млн. лв., като с нея ще се разкрият и 15 нови работни места.

„Изключително съм радостен, че днес имаме възможността да връчим първия такъв сертификат. Всяка инициатива, която води до развитие на икономиката и производството в общината, както и на създаването на нови работни места, заслужава поощрение. Нека този сертификат бъде първият от още много такива и в скоро време и други фирми да се възползват от тази възможност“, коментира кметът д-р Димитров.

Сертификатът прие собственикът на фирмата Ойген Петерханс, финансовият мениджър Севгюл Ахмед и управителят Радка Бонева. „За нас този сертификат отваря нови врати. Той ще ни помогне да оптимизираме нашата вътрешна фирмена логистика, а и да отворим нови работни места“, отбеляза Радка Бонева.

Ссертификатът дава право на инвеститора да ползва съкратени административни срокове и индивидуално обслужване, подчерта заместник-кметът по финансите в общината Валентин Велчев. Притежателите на този документ придобиват и право да закупят или да им бъде учредено възмездно ограничено вещно право върху общински недвижим имот, по местонахождението на тяхната инвестиция, без провеждане на търг или конкурс, но след решение на Общинския съвет.

Документът се издава след постъпило заявление от страна на фирмата, извършена оценка на инвестиционното предложение от общинска комисия и след решение на Общинския съвет. Редът за издаването му е регламентиран в Наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско значение и издаването на сертификати клас „В“. Тя е приета в изпълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. 

От началото на годината до края на септември в Общината са постъпили 47 инвестиционни предложения, похвали се кметът д-р Димитров. Голямата част от които са за изграждане на фотоволтаици. За сравнение, броят на инвестиционните предложения за миналата година и за 2020 г. е по 48 броя за всяка от тях.

Централният офис на "Ховаг" се намира в Търговище, а началният й внесен капитал е 500 000 лева. Фирмата е част от швейцарската компания Howag, която има опит и ноу-хау в областта на гъвкавите кабелни решения. Тя е добре позната и като търговец с кабели, компоненти и системни технологии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *