ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Сименс” с първа тримесечна загуба от 12 години

Сименс / Siemens

За първи път от близо 12 години германският концерн "Сименс" (Siemens) отчете тримесечна загуба за периода между април и юни. Причината за това е оповестената по-рано обезценка на дела му в подразделението "Сименс енерджи" (Siemens Energy), което ще струва 2.7 млрд. евро на компанията, става ясно от отчета й.

Все пак числата сочат увеличение на продажбите й. Поръчките са нараснали със 7 на сто и достигат 22.07 млрд. евро. Печалбата от промишленото производство се е увеличила с около една трета до 2.88 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

За третото тримесечие на финансовата си година, което приключи в края на юни, "Сименс" е с нетна загуба от 1.53 млрд. евро. За сравнение, нетната печалба беше 1.48 млрд. евро година по-рано.

Причините за това са високата обезценка на компанията за турбини и вятърна енергия "Сименс енерджи", в която концернът държи 35% дял, както и загубите, които са свързани с изтеглянето на "Сименс" от Русия – отписването на 400 млн. евро.

Проблеми за Siemens Energy дойдоха и от нерентабилната дейност на подразделението й Gamesa – една от най-големите производители на вятърни генератори в света.

Експертите на "Сименс" намалиха прогнозата си за печалба до 5.33-5.73 евро на акция за финансовата 2022 година, която приключва в края на септември. По-рано очакванията бяха за печалба от 8.70-9.10 евро на акция.

През седмицата шефът на немската енергийна компания Siemens Energy Кристиан Брух заяви, че тя може да продължи да обслужва оборудването за газопровода „Северен поток – 1“. Досега се съобщаваше, че компанията планира да напусне руския пазар в края на 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *