ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

След среща с Камала Харис – с по-евтин газ от този на „Газпром“

Кирил Петков

От юни в България ще започне внасянето на втечнен природен газ от САЩ на цени, под тези на „Газпром“. Това е било договорено по време на среща на министър-председателя Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

По време на разговора им в Белия дом двамата обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството им в общ интерес. Важна тема на срещата им била и войната в Украйна.

Премиерът посочил, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздравила България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна министър-председателят посочил, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на Европейския съюз.

Преди срещата си с вицепрезидента Камала Харис министър-председателят Кирил Петков разговарял с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдили възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряли и за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *