ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Столичният градски транспорт може да се разреди заради скъпия ток

Йорданка Фандъкова

Заради високите сметки за ток има шанс да бъдат разреждани линии на градския транспорт в София. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче увери, че няма опасност жителите на града да останат без превоз. По думите ѝ около 178 млн. лв. ще бъдат необходими, за да може градският транспорт да функционира нормално. 

Столицата е един от градовете у нас, които поискаха държавна помощ заради сметките за осветление и транспорт. "Много е тежка ситуацията с цените на електроенергията и природния газ. За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората", уточни градоначалникът пред bTV. 

На въпрос дали мениджмънтът на държавните дружества е фактор, Фандъкова отговори, че през последните три години общината има увеличение на приходите от градски транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял: "За месец ноември 2020 г. сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лв., този месец ноември – 3,5 млн. лв. Няма дружество – частно, държавно или общинско, което да издържи на този натиск. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се в момента, а през март очаквам да започне строителството на трите нови километра."

По повод затрудненията на "Топлофикация София", столичният кмет подчерта, че това е стратегическо дружество и общината няма да допусне да се стигне до неговия фалит. "Това не означава, че не трябва да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия план за модернизация на дружеството. Само за последните шест месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лева", каза още Фандъкова и допълни, че предстои да се затегне контролът на общинските дружества. 

Във връзка с пандемията и мерките в София, кметът обяви, че заетите интензивни COVID легла в града са под 70%, като има възможност за разкриването на още такива. А според новия пандемичен план на правителството София е далеч от налагане на по-строги мерки. В понеделник предстои ситуацията да бъде обсъдена от общинския щаб. 

"Когато говорим за легла, разбираме оборудвани и обезпечени с персонал. Към момента нямам информация за проблем с липсата на медици. Разпореден е засилен контрол на мерките, от началото на годината в градския транспорт са направени проверки на около 1500 превозни средства, издадени са около 60 акта за нарушения", обясни Фандъкова. 

Столичният кмет разказа, че се е срещнала с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова и са провели конструктивен разговор за COVID зоните в ДКЦ-тата и общинските болници, като се подготвя въвеждането на денонощни такива: "Коментирахме още тестовете и учениците. Аз подкрепих тази мярка с една цел – много време учениците бяха вкъщи. В понеделник се надявам да имаме възможност да обявим, че учениците в София няма да излизат в онлайн обучение, защото е краят на срока и е важно да бъдат в училище." Около 2% от децата в детските градини са карантинирани, в училищата – около 7,5%, а при учителите – под 1%. 

Фандъкова отбеляза, че е проследила протеста срещу зеления сертификат във вторник. По повод критиките защо не го е забранила заради епидемията, тя каза, че това е демократично право на гражданите, като през последните две години не е забранявала демонстрация, защото според нея подобно действие няма да попречи на провеждането, а ще внесе напрежение, тъй като забраната позволява на полицията да се намеси със сила. Фандъкова ще обсъди с МВР заявките за следващи протести.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *