ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Странно мълчание за проверките на летище София

Инспекция на ЕК - летище София - проблеми - чекиране - сигурност

На 15 и 16 ноември инспектори от Европейската комисия (ЕК) извършиха втора поредна проверка на мерките за сигурност, прилагани на летище София от концесионера "Соф кънект". Тя е следствие от извършената между 10 и 14 октомври първа проверка, при която шестима инспектори от ЕК констатираха, че  "способността на служителите" от Дирекция "Сигурност", проверяващи ръчния багаж на пътниците с рентгеновото оборудване, "е недостатъчна". Това ще рече, че служителите не винаги успявали да открият опасни предмети в чантите и куфарите, които пътниците качват в салона на самолета.

Както "Банкеръ" вече писа (виж ТУК), за отстраняването на констатираните забележки веднага са изготвени компенсаторни мерки, включени в екшън план, който концесионерът на летище София "Соф Кънект" започнал да изпълнява, а от летище Мюнхен са извикани специалисти по сигурността да обучат българските си колеги.

За решаването на проблемите беше даден 28-дневен срок, след изтичането на който е извършена и спомената втора проверка на летище София.

От ГД ГВА категорично отказаха да потвърдят, че такава проверка наистина е извършена и съответно – да коментират резултатите от нея.

Според служители на летище София, логично пожелали анонимност, резултатът от втората инспекция на 15 и 16 ноември е добър. Отчетен е бил напредък в работата на служителите от Дирекция "Сигурност", поради което вече нямало основание за прилагане на чл. 15 от "Регламент 72/2010 за определяне на процедурите за провеждане на проверки от Комисията в областта на сигурността на въздухоплаването". Това ще рече, че

ЗАСЕГА Еврокомисията няма да уведомява всички държави в ЕС,

че на летище София е "разкрит сериозен недостатък, който би могъл да има значително въздействие върху цялостното ниво на сигурност на въздухоплаването в Общността", както гласи текстът в регламента.

Било решено Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) да извършва постоянен мониторинг върху прилаганите от летище София мерки за сигурност, за състоянието на които да изпраща всеки месец доклади в Брюксел. След няколко месеца евроинспекторите щели за трети път да проверят летище София.

Резултатът от двете проверки е, че върху българската гражданска авиация се хвърля второ петно. И ако вината за първото, в резултат на което в края на 2006 г. на нашата авиация беше наложена предпазна клауза, си беше чисто родна – на тогавашното ръководство на ГД ГВА, то сега е на чуждестранната компания, която взе на концесия летище София. Именно концесионерът "Соф Кънект"

освободи или прогони с ниски заплати стотици служители,

част от които точно от Дирекция "Сигурност". В същото време, въпросният концесионер презадоволява своите директори с огромни заплати, служебни луксозни жилища и коли и най-различни други екстри.

И какво се оказва в крайна сметка? Оказва се, че напук на световната практика, добрият стопанин на летище София не е частната компания концесионер, а… държавата. По простата причина, че докато летището беше държавно, сериозни забележки по отношение на сигурността или безопасността не са ни били правени. 

На този фон, още по-странно изглежда опитите на някои хора

да прехвърлят цялата вина за неприятните резултати

от първата проверка върху ГД ГВА, транспортното министерство и президентството. Или, както казва народът – от болната глава на здравата, като за целта бяха атакувани главният директор на ГВА Христо Щерионов, вицепремиерът Христо Алексиев, началникът на кабинета му и дори държавният глава Румен Радев.

Дали пък това не е опит да се прехвърли отговорността на чуждестранния концесионер на летище София върху българската страна в лицето на ГД ГВА и на неговата "шапка" – Министерството на транспорта? И оттам – и върху президентът Румен Радев, който лично е назначил (и то за втори път) служебния министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев?

Може и така да е, тъй като след първата проверка, която показа негативните резултати на летище София, се появиха писания, в които

за вицепремиера за президента беше написано, че "мълчат като …"

Когато обаче резултатите са подобрени, никой дори и зъб не обелва по въпроса.

Според добре осведомени люде, зад тези писания отпреди месец се крият двама души: един бивш директор на дирекция и по-късно – пропаднал кандидат за шеф на ГД ГВА, и един настоящ директор на останалото с малко активи и почти без дейност Държавно предприятие "Летище София" ЕАД.

Първо – директорът на "Летище София" ЕАД Пламен Станчев, макар и на пенсионна възраст, беше назначен от бившия транспортен министър Николай Събев през април 2022 година. И  то със заплата, съответстваща на отговорностите при управлението на много голямо публично предприятие.

С думи прости, това ще рече, че г-н Станчев всеки месец разписва

"фиш" на стойност 18 минимални заплати, т.е. 12 780 лева.

Сума, която е доста по-висока от заплатата на действащ заместник-министър на транспорта.

Отделно от това, през юли 2022 г. срещу него е подаден и сигнал за "неправомерни действия" относно "договори за наем на складове". Най-вероятно, причината този шеф на остатъците от концесионирания аеропорт да не си трае, е неотдавна обявеният конкурс за шеф на "Летище София", в който е премахнато условието да се допускат кандидати с филологическо образование.

Бившият директор на дирекция и неуспял кандидат за шеф на ГД ГВА пък се оказа, че в продължение на месеци съвместява две длъжности – държавен служител и шеф в частна авиокомпания. С две думи – чист конфликт на интереси, с който обаче никой не се занимава.

На 25 юли 2018 г. ГД ГВА издава Свидетелство за авиационен оператор на италианската авиокомпания „Таяран джет“ ЕАД. В него на две ръководни длъжности – "Ръководител летателна експлоатация" и "Ръководител обучение", е вписан Тодор Пенев. След по-малко от 4 месеца – на 12 ноември 2018 г., тогавашният шеф на ГД ГВА Станимир Лешев го назначава за директор на Дирекция "Летателни стандарти", след което

Пенев съвместява двете "служби" цели 7 месеца

– до 26 юни 2019 г., когато официално е заменен в "Таяран джет" от Кастресе Наполано.

Та ето какви хора плюят по ГД ГВА, министъра на транспорта и дори по президента, влизайки в ролята на главния герой в народната поговорка "Крадецът вика – дръжте крадеца!"

Единственото хубаво нещо е добрата, макар и укривана засега новина, че мерките за сигурност на летище София се подобряват. А във военно време като сегашното това е важно за всички излитащи от терминалите на столичното летище.

Белчо Цанев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *