ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Събарянето на балнеоцентър „Дом Младост“ роди нови проблеми

Дом Младост Варна

Напрежението около разрушената вече варненска емблема на българската балнеология – "Дом Младост" продължава да бушува и няма сила, която да го потуши. То беше провокирано в началото на годината, когато стана ясно, че центърът, предлагащ лечение и на деца със специални нужди, вече е изживял времето си, на негово място ще бъде построен лъскаво СПА съоръжение, а собственият му минерален извор – впрегнат за откровено търговски цели, т.е. превърнат в печатница за пари. 

Всъщност, протестите за запазване на "Дом Младост" не са спирали от около четвърт век. И по-конкретно – от 1999 г., когато варненската курортна гордост, стопанисваща и балнеоложкия център – "Лазур" ЕАД, бе приватизирана от фирменото съзвездие “Феста Холдинг”.

Активите на балнеолечебницата са включени в капитала на специално учредено акционерно дружество „Дом Младост“ ЕАД, а идилията продължава само едно десетилетие. На  24 септември 2019 г. компанията е продадена на  „Златни пясъци сървисис“ АД. Година по-късно (по данни от „Дакси“ ) като неин едноличен собственик се легитимира „А Пропърти“ АД. На 16 юни 2021 г. "Дом Младост" ЕАД е продадено на кипърската фирма „Дженюин Истейтс“ ЛТД срещу "едни" 2.5 млн. евро.

За да бъде спасен балнеоложкият комплекс,

който от година и нещо е затворен и оставен на произвола на природните стихии, от Гражданско сдружение "Да спасим Дом Младост" поискаха общината или държавата да откупят комплекса и да възстановят общодостъпното лечение на хора с опорно-двигателни заболявания.

Благороден, но… тежко закъснял призив. Причината е "прозаична".

Преди време, под натиска на общественото недоволство Варненската община решава да се погрижи за минералния извор, който по закон е публична държавна собственост. И полага такива грижи, че само няколко месеца, след като общинарите започват да стопанисват това природно благо, всички тръби са старателно нарязани и още по-старателно продадени за старо желязо.

А през февруари т.г., главният архитект на Варна Виктор Бузев даде да се разбере, че

вече има одобрен подробен устройствен план

за земята под бившия "Дом Младост” . Като под думата "вече" трябвало да се разбира… 2006 г., когато тогавашните общинари благословили инвеститорските амбиции за жилищно строителство над 15 метра.

За щастие, намеренията на кипърските собственици са съвършено различни. Също толкова далечни и чужди на необходимостта от общодостъпно балнеолечение, но все пак "поместени" в духа на традицията. Става дума за изграждането на

пет басейна, СПА комплекс, паркинг за 50 автомобила

и… "някакво" жилищно строителство. Съоръженията ще бъдат разположени на 9392 кв. метра, а разгърната застроена площ ще е 32 000 кв. метра. Според инвеститорът, подготовката на терена и същинското строителство трябва да приключат в рамките на 30 месеца.

Готовият вече проект беше презентиран от инвеститора под лъскавото наименование “Дом Младост Medical SPA”, а според щедро поетите инвеститорски ангажименти, бъдещата "минерална перла" ще бъде модерна версия на стария комплекс за активен отдих в градска среда.
Пак според него, новият проект съхранявал изцяло и развивал концепцията на “Дом Младост” и имал амбицията да се превърне бързо в новото модерно място във Варна .

По време на презентацията, арх. Красимира Костова обяви, че проектираният от нея и екипа й СПА център съхранява изцяло и доразвива концепцията на "Дом Младост“, като се спазват изискванията на новия Общ устройствен план на града. Колкото до жилищното строителство, ставало дума само за "зона, която ще надгради досегашната слава на "Дом „Младост“…"

Изглежда прекрасно, нали? Само че има една доста сериозна подробност, която – ако сме правова държава – може да препъне този инвестиционен устрем.

Причината е, че старият комплекс „Дом Младост“ може и да е разрушен, но ново строителство няма как да започне, тъй като

теренът под него не е собственост на инвеститора!

За завръзката по този казус е сезиран националният омбудсман Диана Ковачева, а мнението й е повече от категорично: "Теренът, върху който се намираше балнеологичения и здравен комплекс "Дом Младост" е държавна собственост и след събарянето на сградите в него,  държавата би следвало да влезе във владение на имота си!"

Според становището на омбудсмана, правното основание за ползването на държавния терен от частни юридически лица е отпаднало след събарянето на сградите – частна собственост, построени върху него.

Диана Ковачева вече е изпратила становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и до губернатора на Варна Благомир Коцев, което настоява държавата незабавно да упражни правомощията си като собственик на въпросния поземлен имот.

Мотивите за това искане са "да бъдат запазени правните гаранции за поддържането на установения траен териториално-устройствен статут на отреждане на предназначението на имота изключително за ползване на минералната вода, чийто сондаж се намира в терена. А водата, добивана от сондажа да бъде запазена като рекреационен и терапевтичен ресурс с широк обществен достъп".

Тук е моментът да кажем, че от гледна точка на закона,

разрушаването на комплекса стана по втория начин.

И по-точно – покрай общинският План за управление на строителни отпадъци, одобрен от главния архитект на Варна Виктор Бузев въпреки масовата и организирана съпротива на варненци.

С две думи – цялата втора половина на 2021 г. мина под знака на бунта срещу унищожаването на "Дом Младост", съпроводен с публични протести и ожесточени дебати в местния парламент. Накрая, когато тръбите от извора до басейните в комплекса и обществената чешма в градинката пред него бяха нарязани, членовете на Сдружение "Да спасим Дом Младост" сезираха и Варненската окръжна прокуратура.

На 14 декември 2021 г. преписката, образувана по сигнала на сдружението, обаче беше прекратена. Последва нова жалба, този път до висшестоящата Варненска апелативна прокуратура, която отмени решението на окръжните обвинители и им разпореди да изискат от Агенцията за публичните предприятия и контрол както

договорите за продажбата на "Лазур" АД,

така и всички останали документи, съставени до придобиването на комплекса от крайния му собственик.

Докато окръжните обвинители все още чакат от Агенцията въпросните документи, в края на януари комплекс "Дом Младост" беше разрушен. И директно вкара собствениците на бъдещото СПА чудо в народната поговорка „Хитрата сврака, с двата крака!“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *