ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Събев обещал подкрепа на градския транспорт в София

Николай Събев мин. на транспорта

Още следващата седмица ще започнат експертните разговори между екипите на Столичната община и Министерството на транспорта, като общината ще участва в разработването на национална транспортна схема със синхронизация на разписания на автобусния, градския транспорт и БДЖ. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с министъра на транспорта Николай Събев.

Министър Събев изрази надежда, че до края на юни ще са готови първите резултати и ще е ясен ангажиментът, който може да поеме за подкрепа при актуализацията на държавния бюджет.  "Надявам се, че министър Събев ще успее да убеди вицепремиера Асен Василев и Народното събрание, че при актуализацията на бюджета на държавата, градският транспорт на София трябва да бъде финансово подкрепен по действащия регламент 1370", допълни Фандъкова. 

Министърът на транспорта поясни, че в регламент 1370 на Европейската комисия много добре са уредени въпросите за субсидиите и компенсациите за обществения транспорт и щом има ясна представа как се изразходват тези средства, министерството ще подкрепи исканията на Столичната община. 

Часове преди срещата с превозвачите при премиера Събев посочи, че има възможност да бъдат обсъдени исканията на протестиращите от столичния транспорт за компенсиране на пътуванията за социалните групи. "Ние имаме конкретни неща, които са свързани с подобряване на структурата на компенсации на автобусния транспорт. Компенсациите, това са парите, които отпуска държавата за определени социални групи. В случая, както е в София, ако си купи карта физическо лице за 50 лева, стойността на тази карта за тях за бъде по-ниска, като разликата се заплаща от държавата", каза той.

Министърът получи исканията на мотористите за промени в законодателството, свързани с безопасното шофиране. Събев дойде на мотор пред събралите се пред парламента мотористи. Като най-реалистично за изпълнение обещание той посочи възможността мотористите да използват бус лентите за движение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *