ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Сърбия е готова да купува втечнен газ от Гърция

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич е заявил, че неговата  страна е готова да закупува големи обеми втечнен природен газ от терминала в Гърция.

„Това е много важно събитие за целия регион, за целите Западни Балкани. Ние сме много благодарни и сме готови да получаваме големи обеми природен газ в бъдеще“, е заявил Вучич.

Той добавя, че Сърбия трябва да дострои газотранспортната си система за по-добра връзка с България, откъдето ще се получава природен газ.

По-рано Вучич съобщи, че цената на синьото гориво от Русия за Сърбия по новия дългосрочен договор може да е между 450-619 долара за хиляда кубически метра, ако тя бъде базирана на нефтената формула.

Вучич добавя още, че цената на нефтта „убива“ икономиката на Сърбия. Освен това, спецоперацията в Украйна засяга интересите на страната, а икономическите последствия след това ще "тежат" върху Сърбия в продължение на няколко години.

На официална церемония днес в Александруполис Кирил Петков заедно с премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, с президента на Сърбия Александър Вучич и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, дадоха началото на изграждането на терминала за втечнен природен газ. "Това е един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карата на целия регион", категоричен беше премиерът Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *