ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Със 700 хил. лв. подпомагат фермерите след градушката в Садово

пазари

До 8 юли земеделските стопани могат да подават заявления по две схеми за подпомагане във връзка с напълно или частично унищожената им реколта от падналата градушка на 31 май в община Садово, област Пловдив.

Производителите със 100% пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия. Земеделските стопаните с частично пропаднали площи ще получат финансова подкрепа чрез минимална помощ de minimis.

Документи и по двете схеми се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец и/или юридическото лице. Срокът за изплащане на средствата е до 22 юли.

Общо 300 000 лв. е утвърденият финансов ресурс по държавната „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2022 г. (градушка в община Садово, област Пловдив). Средствата са предвидени за стопаните, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури в вследствие на градушката в Садово. По данни от Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив 100% пропадналите площи, заети със земеделски култури /зърнени, маслодайни, зеленчуци и др./, за които са издадени констативни протоколи са 633,7 дка полски култури. Максималният финансов ресурс за подпомагане е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година. Ставките по култури са определени от Министерство на земеделието, на база технологични карти за отглеждане на съответните култури. Съгласно схемата на помощта, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.     

Стопаните с частично пропаднали площи ще получат финансова подкрепа чрез минимална помощ de minimis. Утвърденият финансов ресурс по помощта е 400 000 лева. Ще бъдат подпомагнати фермерите, които притежават протоколи от общински служби или областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив за щети под 100% пропаднали площи със земеделски култури през 2022 г. в област Пловдив, община Садово от паднала на 31 май градушка. По данни от Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, размерът на частично пропадналите площи възлиза на 2844.4 дка, заети с плодове, зеленчуци и зърнени култури. Общият размер на средствата по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *