ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Топлофикация София“ подписа договор с „Булгаргаз“

Георги Георгиев - СОС - Росен Христов - служебен министър на енергетиката

„Можем да съобщим новината: договорът между „Топлофикация София“ и „Булгаргаз“ е подписан, така че догодина – от 1 януари сутринта до 31 декември през нощта, всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени“. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на брифинг за доставките на газ за „Топлофикация София“.

Георгиев бе категоричен, че друг важен въпрос е юлското поскъпване на парното и топлата вода – с над 40%, което било "заслуга" на предишния председател на КЕВР, назначен от четворната коалиция. Георгиев уточни, че това поскъпване тепърва ще бъде усетено от софиянци и че Столичният общински съвет и градоначалникът Йорданка Фандъкова настояват държавата да въведе компенсаторни механизми, каквито има за електрическата енергия и за горивата (онези 25 стотинки на литър). Крайният резултат е очевиден: поскъпването не трябва да бъде единствено за сметка на хората.

Георги Георгиев обяви още, че вече са готови и договорите за погасяване на задълженията – над 680 млн. лв., които „Топлофикация“ има към "Български енергиен холдинг" и „Булгаргаз“.

Би трябвало да се радваме, но ще отложим за някой друг път. "Топлофикация София" започна да разчиства финансовите си батаци, защото има да получава компенсации от държавата. А не, защото е реформирана, съкратила е умишлено раздутите харчове или пък е започнала да се модернизира. Нищо такова няма и не се очаква да има в най-скоро време. Явно играта "От единия (държавен) джоб в другия (частния)" отново излиза на мода.

Е, вярно е, че служебният министър на енергетиката Росен Христов направи опит да удари едно рамо на столичните общинари, които от край време умишлено забравят, че не друг, а точно те са собствениците на "Топлофикация София". И би трябвало да носят пълната отговорност за безобразията там.

Според министър Христов, работната група за дългосрочно стабилизиране и подобряване дейността на дружеството чрез модернизация, внедряване на нови технологии и подобряване на ефективността, работи много интензивно. Ха дано, ама… по-скоро едва ли. защото тези приказки непрекъснато ги слушаме поне от 20 години насам. И по-точно – от избухването на скандала "Вальо Топлото". 

Георги Георгиев уточни, че е много важно да има диалог с държавата. Той обвини предходното правителство в бездействие, като допълни, че това бездействие струва на софиянци 480 милиона лева. Георгиев обясни, че това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, който остана не компенсиран по никакъв начин, заради липсата на адекватна държавна политика.

На въпроса как ще се финансира модернизацията на дружеството, председателят на СОС, отговори така: „Планът е да привлечем международен инвеститор, който да има опит в този бизнес, да отговаря на техническите изисквания и да има възможност да осигури инвестиции в дружеството. След което, ТЕЦ-а да започне да произвежда приоритетно електроенергия, от която се печели много повече. Това не е просто наше решение. Това е препоръка на водеща международна консултантска компания в областта на енергетиката – "Black & Veatch"…“

Росен Христоя обяви, че за момента нови компенсации няма как да бъдат отпуснати без действащ парламент и допълни, че приоритетът на правителството е не да отпуснат компенсации, а да осигурят газ на цени, които индустрията би си позволила и би могла да работи.

„Затова са тези интензивни преговори и търсене на доставчици, за да може газта, която получаваме от страната, която получава „Булгаргаз“ , да е на цената, която беше обявена от порядъка на 250 лева на мегаватчас, с която индустрията е готова да работи“, обясни министърът.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *