ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Товарния жп трафик се извежда извън градовете

Нито един от чаканите стратегически инвеститори не спря на Централна жп гара София.

Железопътен участък София – Волуяк – Храбърско – Батановци, част от железопътната линия с направление Видин – София – Радомир – Кулата е от глобално значение за развитието на Трансевропейската железопътна мрежа, Tоварен железопътен коридор VII „Ориент/Източно Средиземноморие“.

Концепцията на Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“ за модернизация на железопътните линии по направлението от Видин (румънска граница) към Кулата (граница с Гърция) през столицата на България е да се осигури безопасно преминаване на голяма част от товарния трафик извън урбанизираните територии на страната. За тази цел  товарното движение ще преминава по железопътната линия Волуяк – Разменна – Перник Разпределителна/Батановци. С това ще се постигне частично разтоварване на „Централна гара София“ от товарните влакове.

„Национална компания Железопътна инфраструктура“ е възложила изготвяне на проект „Модернизация на железопътна линия София – Перник – Радомир – част от Трансевропейската транспортна мрежа“. За реализирането му предстои обявяване на обществена поръчка за строителство в жп участъка Перник – Радомир с връзка към гара Батановци.

За да се увеличи капацитетът на товарния трафик по железопътните линии в обхвата на жп възел София, гарите Илиянци и Волуяк ще бъдат обособени като разпределителни за товарен трафик.

Стратегията на компанията е, в участъка от София до Перник, трасето да се използва основно за пътническо движение, а товарният трафик да се пренасочи по алтернативното трасе през Волуяк – Храбърско – Перник, към границата с Гърция по Главна железопътна линия № 5 София – Кулата от ационалната железопътна мрежа на България, която е единична железопътна линия (с изключение на участъците София – Захарна фабрика, Перник – Перник разпределителна и Радомир – Батановци). Тя е електрифицирана и с нормално междурелсие (1435 мм). Дължината ѝ е малко над 200 километра.

А след предвидената реализация на връзката с Република Северна Македония товарният трафик ще се насочи в посока по Паневропейски транспортен коридор VIII. Той е един от десетте паневропейски транспортни коридора и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Наред с коридори IV, VII и IX, този транспортен коридор е един от общо четирите, минаващи през територията на България.

Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железните пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури – помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

Общата дължина на Паневропейски транспортен коридор №8 е между 1220 и 1350 км, в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Около 52% от пътната инфраструктура и над 55% от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация. Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина около 2,5 километра.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *