ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Три фирми с оферти за доставка на газ за “Булгаргаз”

Булгаргаз

"Булгаргаз" ЕАД излезе със становище, изпратено до медиите, относно осигуряването на необходимия природен газ след спирането на газовите доставки от "Газпром експорт“.

От дружеството посочват, че след уведомлението на "Газпром експорт" от 26 април 2022 г. за преустановяване на доставките, "Булгаргаз" е предприело незабавни действия по осигуряването на газ за клиентите си по договорите за доставка. От дружеството припомнят, че са започнали кореспонденция с "Газпром експорт" с цел изясняване на конкретни детайли по предложения нов механизъм за извършване на плащанията по договора между двете страни.

От „Газпром експорт“ са показали нежелание за  търговски диалог за постигане на взаимноприемливи решения.

В тази връзка на 26 април „Булгаргаз“ е отправил писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на април и за май. Запитвания са изпратени до 12  активни търговци на пазара в България и съседните държави.

В предоставения от „Булгаргаз“ срок за подаване на оферти, част от поканените компании информираха, че нямат възможност да предоставят предложения за посочения период. След извършен анализ на подадените предложения, са класирани седем оферти от  трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена“. Класирането на офертите се е извършило съгласно условията на „Булгаргаз“ и до осигуряване на необходимите количества с цел изпълнение на подадените обвързващи заявки от българските клиенти за май 2022 г. и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките.

За да бъдат осигурени допълнителни количества през април, „Булгаргаз“ е реализирал сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

От компанията уточняват, че осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества – доставчици, каквото е и „Газпром експорт“. Обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности – по добив и производство, респективно търговия и доставка. Количествата са осигурени от компании, опериращи не само на българския  и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, пише в съобщението от държавната компания.

Относно спекулациите за цените, на които са реализирани тези сделки, от „Булгаргаз“ отбелязват, че трябва да се има предвид, че дори България да бе приела  искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени. Причината за това е липсата на яснота за обменния курс и на възможност на българската страна да осъщeствява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на „Газпром експорт“.

Предложеният от Русия механизъм предполага реални рискове за българската страна от едностранно и неконтролируемо преустановяване на доставките без да се предвижда съответната възможност за търсене на отговорност от руския доставчик, подчертават от „Булгаргаз“. А новият начин на заплащане е заложен като процес, който включва контрол върху финансовите средства на „Булгаргаз“, предназначени за заплащане на доставките по договора, да бъдат контролирани от финансова институция, свързана с „Газпром експорт“, а не от независима трета страна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *