ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Typция, Kитaй и Сърбия ca ocнoвнитe ни тъpгoвcĸи пapтньopи извън ЕС

стоки

През ноември миналата година износът на стоки от България за трети страни нараства с 12.9% спрямо същия месец на 2020 година и е в размер на 1.80 млрд. лева, четем в данните на Националния статистически институт.

През периода януари – ноември български фирми са изнесли с 20% повече продукция в страни извън ЕС, която е на стойност 20.59 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна. Всички заедно формират 58.9% от българския износ за трети страни.

С изключение на Обединеното кралство към всички тези страни България увеличава износа си.

Към Турция са заминали стоки за 3.80 млрд. лева или с 20.1% повече спрямо единадесетте месеца на миналата година. С 22.8% повече са изнесените продукти от български фирми за Китай, като те са на обща стойност 1.96 млрд. лева. Още по-активна е търговията със съседна Сърбия. Експортът ни е за 1.29 млрд. лева, като расте с 45.4 процента.

Спад в износа се наблюдава само в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (10.9%).

През ноември миналата година

вносът на стоки в България от трети страни

нараства с 39.6% спрямо същия месец на 2020-а и е в размер на 3.04 млрд. лeвa.

Така импортът от страни извън ЕС през периода януари – ноември 2021 г. се увеличава с 27.8% на годишна база и е на стойност 27.52 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

Вносът от Турция нараства с 41.1% и е в размер на 5.41 млрд. лева. Руски фирми са внелси у нас стоки за 5.06 млрд. лева, като увеличението тук е с 50 на сто. Нашата страна се включва в тенденцията за увеличение на китайския износ, като у нас са влезли с 35.2% повече продукти от тази азиатска страна. Всички те са на стойност 3.76 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *