ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Украинските бежанци ще напуснат хотелите след 31 май

Мариана Тошева

След 31 мярката за настаняване на украинските бежанци в хотели у нас няма да продължи. Това потвърди председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. "Тези хора намериха едно сигурно и безопасно място у нас. Втората страна на тази мярка беше, че по този начин се подпомогна и българската икономика в лицето на заетите в туристическата индустрия", каза Тошева.

Към 12 май 252 826 души са влезли в България след началото на войната в Украйна. 148 591 вече са напуснали страната ни, а 104 235 пребивават у нас. Регистрираните за временна закрила са 102 522 души, което ни поставя на първо място сред държавите – членки на Европейския съюз, които са приели най-много украински бежанци. Жените са 52 хиляди, а децата – 40 658. Непълнолетните и непридружени лица са 436.

"Приоритет е интеграцията на тези хора в приемащото общество. Близо 70% от украинските граждани имат нагласа да работят в страната и то бързо да започнат работа. Около 10% ще започнат при условие, че децата им са приети за отглеждане в дневен център или родителски колектив", уточни шефът на агенцията за бежанците. И допълни, че голям брой от украинците, пребиваващи у нас, са изразили желание да живеят на външни адреси, а не да бъдат настанявани в бази.

До края на седмица ще заработи дигитална платформа, благодарение на която ще се съберат данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат в страната, защото вече са заявени намерения на някои от украинците да напуснат страната до 31 май. Платформата ще събира данни за образователния ценз, нагласите да започнат работа до един месец или след това. Украинците ще могат да се възползват от мярката "субсидирана заетост", при която три месеца се плащат от държавата минимална заплата и осигуровки, а през следващите три се поемат само осигуровките. За украинците, бягащи от войната, ще е отворена и мярката "топъл обяд", която се изпълнява от общините.

От понеделник идната седмица тръгват екипи от анкетьори, за да допълнят информацията от дигиталната платформа. На база на събраната информация ще се изясни логистиката по преместването на хората, настанени в хотелите към общинските и държавни бази. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *