ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Утвърдена е Системата за управление и контрол на Плана за възстановяване и устойчивост

Министерство на финансите сграда

Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев утвърди Системата за управление и контрол на националния План за възстановяване и устойчивост. Тя е единна и приложима за всички участници в изпълнението на Плана. Системата е изградена с цел осигуряването и функционирането на предвидима, стабилна и гъвкава контролна среда и гарантира изпълнението на инвестициите и реформите при спазване на принципите на добро финансово управление, съобщиха от финансовото министерство.

Системата включва обща рамка за изпълнението на плана, детайлните правила и процедури за предоставянето на средствата от План за възстановяване и устойчивост на крайните получатели, финансовото управление и платежния процес, както и етапите в изпълнението и отчитането на инвестициите и реформите. Разработени са и правилата за исканията за плащане и докладване към Европейската комисия, мерките за превенция на измама, конфликт на интереси и корупция.

От документа става ясно и как ще стават последващите корективни действия на национално равнище, както и тези за двойно финансиране, за одитна следа, включително информацията съгласно чл. 22, ал. 2, т. „г“ от Регламент 2021/241 за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост, както и възможностите за информация и публичност и други.

Разработени са и образците на отчетните документи за изпълнение на инвестициите и реформите; контролните листове за ключовите процеси, които ще се реализират на всички равнища на изпълнение на инвестициите, организацията на участниците във връзка с въвеждането на информация в информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост.

На 7 април Европейската комисия даде положителна оценка на плана на България за възстановяване и устойчивост. Това бе важната стъпка, която създава условия ЕС да отпусне 6,3 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост на страната ни. Това финансиране ще подпомогне изпълнението на решителните мерки за инвестиции и реформи, очертани в плана на България за възстановяване и устойчивост. То ще играе решаваща роля, за да може България да излезе по-силна от пандемията от COVID-19.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент в сърцевината на NextGenerationEU. Той ще предостави до 800 милиарда евро (по текущи цени) в подкрепа на инвестициите и реформите в целия Европейски съюз. Българският план е част от безпрецедентния координиран отговор на ЕС на кризата, предизвикана от COVID-19, с цел справяне с общите европейски предизвикателства чрез присъединяване към екологичния и цифровия преход и с цел укрепване на икономическата и социалната устойчивост и сближаването на единния пазар.

 В плана на България се предлагат проекти във всички седем европейски водещи области. Това са конкретни инвестиционни проекти, насочени към общи за всички държави членки въпроси в области, които създават работни места и растеж и са необходими за екологичния и цифровия преход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *