ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Увеличават се компенсациите за биологично производство на рози

Увеличават се компенсаторните плащания към биологичното производство на рози, отчитайки факта, че близо 60% от розите в България се отглеждат чрез биологични методи. Това е отбелязал заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Кръгла маса – семинар с розопроизводители и розопреработватели в град Казанлък.

Акцентът е бил върху възможностите за коопериране на малките производители и оптимизирането на производствените им разходи с цел по-високи крайни цени на продукцията. Заместник-министър Джиков е информирал за започналата информационна кампания във връзка с новите интервенции, схеми, мерки, достъп до финансов ресурс, екологични задължения, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за новия програмен период.

Тема на разговорите е бил Законът за маслодайната роза, като е подчертана нуждата от изменения в нормативната база, така че да подпомага работата на бизнеса и да защитава националния интерес в сектора. Промени са необходими, за да бъде приведена уредбата към актуалните норми, които да допринесат за устойчивото развитие на отрасъла. Розопроизводството е емблемата и визията на нашата държава, както и препитание на много хора в планинските и полупланинските райони.

Джиков е отбелязал, че сред работните цели е и въвеждането на отделен митнически код за розата в ЕС и трети страни, необходим, за да се осветли подмяната на произхода на вносни продукти. „Необходимо е да насочим усилия и върху допълнителния контрол на партидите, които се изнасят от страната. В момента имаме сертификати за качество на българската роза, които трябва да бъдат сложени на етикета. Така България и браншовите организации ще възстановят имиджа на продукта „Българско розово масло“, уточнил е заместник-министър Джиков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *