ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

В ДКК изчезнали десетки ценни документи

Сграда ДКК Държавна консолидационна компания

Новият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров обвини предишната шефка на дружеството Смиляна Нитова, че не е съобщила своевременно за проблем по търговски спор. Умишлено или вследствие на безхаберие, по времето на предходното ръководство на Държавната консолидационна компания са изчезнали документи, без които държавата ще загуби 75 млн. лева. Фактите показвали, че предишната директорка се е опитала да прикрие деянието. Това беше съобщено на пресконференция от новоназначеното ръководство на ДКК, в която участваха Венцислав Димитров и Иван Загончев.  

През 2018 година държавата, чрез ДКК, придобива вземания на дружеството "Кемира“ срещу 25 млн. лв., като приходът за държавата от успешното му събиране се очаквало да бъде още около 50 млн. лв. За да реализира тази претенция, на 21.07.2021 г. ДКК завежда дело срещу "Кемира“ с финансова претенция за приблизително 75 млн. лв. "Като част от доказателствата по делото са представени заверени преписи на шест договора за цесия и съответно анекси към тях. Делото на онзи етап може да бъде разглеждано като много вероятно за спечелване от държавата, тъй като обстоятелствата са безспорни“, обясни новият изпълнителен директор на ДКК. Към 21 юли 2021 г. всички документи били налични в оригинал в ДКК. В отговор на исковата молба обаче ответникът по делото оспорва истинността на документите. "Това би следвало да е формална процедура, като от ДКК се изисква единствено отново да предостави оригиналите на документи. Оказва се обаче, че те са изчезнали", обяви Димитров.

Тогавашният изпълнителен директор на ДКК на практика не направил нищо. "Няма информация г-жа Нитова да е сезирала разследващи служби, за да се установи как и къде са отишли тези документи. Няма следи да е изискана информация от служителите, които е би следвало да са ги съхранявали. Предходният изпълнителен директор е изглеждала притеснително спокойна от факта, че в тази ситуация държавата губи безвъзвратно 75 млн. лв. заради бюрократична небрежност или умишлени действия от повереното ѝ дружество", коментира новият шеф на дружеството. И продължи: "На 6 юли 2022 г. или повече от 3 месеца, след като съдът е изискал оригиналите, Нитова изпратила писма до предходните изпълнителни директори на ДКК, в което се обърнала към тях с молба, ако разполагат с оригинали на тези документи, да ѝ ги предоставят. "Най-вероятно това е много нелеп опит за разминаване на отговорност с нейните предшественици, въпреки че синхрона в изчезването на документите и действията на "Кемира“ се случва именно в нейния мандат."

Димитров твърди, че бившата шефка на ДКК на практика е укрила тази информация и от новите членове на Съвета на директорите. "Повече от 10 дни ние бяхме заедно в ръководството на дружеството и тя не е информирала никой от нас за ситуацията. Липса информация това да е било докладвано и на предходния Съвет на директорите. Единственият човек, който явно е имал информацията е била тя", изтъкна той. Според него една от хипотезите е, че по този начин е спечелено време, за да се прикрият следите по изчезването на документите. Преките финансови ползи за частната фирма от всичко това са десетки милиони, които ще бъдат платени от данъкоплатците.

От ДКК подчертаха, че дотук държавата е загубила 25 млн. лв.,с които е придобила дълга и над 700 хил. лв. разходи по делото. Заедно с това пропуснатите ползи ще са за около 50 млн. лв. Това е огромна по мащаб финансова афера, с която тепърва ще се занимават разследващите органи, но ако е действано умишлено, можем само да предполагаме какви са били финансовите стимули на хората, които са го извършили.

От държавното дружество представиха и извършен правен анализ на създалата се ситуация, според който шансовете на държавата да спечели делото при липсата на оригинални документи е нищожна. "Категорични сме, че и предходният изпълнителен директор е била наясно с това", твърди Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *