ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В язовирите има достатъчно вода за питейни нужди и напояване

Бул. Витоша пожарен кран софийска вода

В комплексните и значими язовири има достатъчно вода, за да се гарантират основните потребности за питейни нужди и напояване, въпреки продължителната суша в някои райони, сочат данните на Министерството на околната среда и водите.

Предпазливостта при определяне на месечните графици за водоползване от министерството е гарантирало водните обеми в 52-та комплексни и значими язовира в страната. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4.68 млрд. куб. м, което представлява 71% от сумата на общите им обеми. „Конкретно тези за питейно-битови нужди са на 86.3% от общия им обем. Не се очакват проблеми с питейните води в нито един среден и голям град“, коментира министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

В България обаче все още има населени места, макар и по-малки като брой население, които са с воден режим или с големи проблеми по отношение качеството и количеството на питейната вода. Загубите в страната по водопреносната мрежа са средно около 60 процента. „Надявам се, че „Български ВиК холдинг“ и дружествата по места ще направят нужното, за да решават тези проблеми. Ние като министерство финансираме със стотици милиони лв. проекти за водоснабдяване, канализация и пречистване на води на българските общини и ВиК дружества, но не можем да ги контролираме, тъй като те са под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството или съответните общини“, отбеляза министър Сандов.

В днешното критично откъм валежи време са необходими по-бързи и по-адекватни действия, за да бъдат гарантирани нуждите от постоянно течаща качествена вода за всяко населено място, както е по законодателството на Европейския съюз.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *