ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В Министерството на земеделието оплетоха голямата кошница

Министерство на земеделието

Пренареждането в коридорите на властта върви с пълна сила и в унисон с подписаното коалиционно споразумение за съставянето на правителството на Кирил Петков. През тази седмица, министърът на земеделието Иван Иванов не само представи официално новия си политическия си кабинет, но и начерта основните акценти на предстоящата си работа.

 

В екипа на новия агроначалник влизат четирима заместник-министри – Стефан Бурджев, Момчил Неков, Иван Христанов и Атанас Добрев, както и парламентарният секретар Тодор Байчев. Министърът не пропусна да отбележи, че това е един от малкото министерски екипи, в които има представители на различни партии от коалиционното правителство и че това подчертава значимостта на новата визия на кабинета за развитието на земеделието.

Посочени бяха и ресорите на съответните заместник-министри. Бурджев ще отговаря за дирекции "Идентификация на земеделските парцели", "Животновъдство", "Поземлени отношения и комасация", "Морско дело и рибарство", "Обща политика в областта на рибарството", "Държавни помощи и регулации", както и за Изпълнителната агенция по лозата и виното и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

В  ангажиментите на Момчил Неков са дирекция  "Развитие на селските райони" и в тази си роля, той ще е председателстващ на тематичната работна група за изготвяне на стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Неков ще отговаря и за дирекциите "Европейска координация и международни отношения", "Политики по агрохранителната верига" и "Пазарни мерки и организации на производители".

Заместник-министър Атанас Добрев ще е отговорен за Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" и областните дирекции "Земеделие", за "Напоителни системи" и хидромелиорациите, както и за държавните горски предприятия. Ангажиментите му покриват и дейността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Заместник-министър Иван Христанов е определен да наблюдава работата в секторите "Растениевъдство" и "Биологично производство", както и да отговаря за директните плащания. В неговото портфолио засега остават и трите агенции, които скоро ще преминат към новите си „шапки“ , определени в коалиционното споразумение – Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите и Агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове".

След като още тогава стана ясно, че Българската агенция за безопасност на храните, която се прослави с това, че осигурява „питателна“ среда за редица корупционни практики в последните години, ще бъде изтеглена от Министерството на земеделието и ще е на пряко подчинение на Министерския съвет, започнаха и законодателните промени в тази посока.

Тъй като този процес обаче е доста сложен, се очаква това да се случи за не по-малко от шест месеца. Поне така смята ресорният заместник министър – Иван Христанов. Стана ясно, че вече са създадени няколко работни групи, които имат за задача да подготвят новите нормативни актове и да ги предложат за одобрение в Народното събрание.

Тъй като това не е единственото звено, от което агроведомството се очаква да бъде „разтоварено“, сериозна работа предстои и по преминаването на Изпълнителната агенция по горите към Министерския съвет. За да се случи това, се очаква да бъдат подготвени промени в Законите за горите, за лова и опазване на дивеча, за рибарството и аквакултурите и други свързани нормативи, които ще овластят  бъдещата  Държавна агенция по горите. Министър Иванов се надява, че всичко това може да бъде свършено до края на този месец.

От шапката на земеделското ведомство отпада и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“. Тази промяна е съвсем  логична. Преминаването на агенцията под патримониума на Министерството на финансите е най-доброто решение, за да може реално да бъде изпълнена основната мисия, която тази агенция има. А именно да изпълнява функциите на Сертифициращ орган за верността на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция на Република България към Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (EЗФРСР).

Именно чрез резултатите от своята одитна дейност , според записаното при нейното създаване тази Изпълнителна агенция трябва да гарантира и защитава финансовите интереси на европейския и българския данъкоплатец. Това прехвърляне ще може да се осъществи по-лесно, тъй като в този случай са необходими промени само един закон и очакванията  са това да се случи  още до края на месец януари.

Новият земеделски началник декларира, че ще следва политика на прозрачност и отвореност към бранша и към медиите. Срещите с браншовиците  за изчистване на всички спорни въпроси и уточнения по Националния стратегически план в сектор "Земеделие" са част от ежедневието във земеделското ведомство. 

Министър Иванов отново подчерта, че изпращането на плана в Европейската комисия ще е приоритет в работата му, така както обеща още при встъпването си в длъжност. Според него все още не сме закъснели с внасянето му, тъй като освен България, още осем страни членки не са внесли националните си планове и Европейската комисия проявявала разбиране по отношение на забавянето му.

От агроведомството предвиждали да работят в тази посока като стартират виртуални приемни за земеделските производители със служителите и директорите на дирекции от министерството. Иванов уверява, че оттук нататък ще има такива редовни срещи и това е мотивирано от намерението на екипът му, политиката на министерството да е ориентирана към решаване на проблемите на земеделските производители, като ще се уточни и представи начинът, по който земеделските производители ще могат да се свързват и да заявяват своя интерес за участие във виртуалните приемни.

Не е подминат и горещия въпрос с "Напоителни системи" ЕАД. Стана ясно, че към това дружество ще бъде прилаган отделен подход, а одитите в него предстоят.

На този етап екипът на агроведомството не дава категоричен отговор за това дали предстоят рокади и в най-ресурсната му структура – Държавен фонд „Земеделие“. Със сигурност обаче и тя предстои.

От министерството обещаха и още нещо, свързано с идеята за намаление на ДДС за продуктите от т.нар. малка кошница. Новите началници в агроведомството се кълнат, че ще положат максимални усилия това да се случи, но все пак се застраховаха с това, че решението ще се вземе в коалиционен формат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *