ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

В НС днес: Актуализация на бюджета и сваляне на Никола Минчев

Парламент Народно събрание сграда

В дневния ред на парламента днес е и първото четене на актуализацията на държавния бюджет за тази година. Предлага се дефицитът да остане на сегашните нива от 4,1 на сто, но лимитът за нов държавен дълг да се увеличи до 10,3 милиарда лева. 

Новата финансова рамка е изчислена при годишна инфлация от 11,6 % и при ръст от 2,9 на сто на брутния вътрешен продукт.

Най-голямото перо в разходната част е заради увеличаването на пенсиите от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври, които вчера бяха одобрени на първо четене в рамките на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Със законопроекта се правят промени в данъчните ставки – ДДС за вино и бира, сервирани в заведения, се повишава отново до 20 на сто, но при хляба налогът ще бъде нулев, а за доставките на природен газ за отопление – се сваля на 9 на сто. Временно от акциз се освобождават част от енергоносителите. Промените обаче срещат остри критики от политическите сили и дори законопроектът безпрецедентно не бе одобрен на първо четене в ресорната комисия.

Парламентът ще обсъди днес и проекторешението за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. То беше внесено вчера от 120 народни представители от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Съгласно правилника на Народното събрание (НС), предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.  

Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“, обърнаха се към нас и с колегите от ДПС се подписахме под такова предложение, каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента. Поводът и основанието не е изслушването на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, коментира той.

Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Вносителите отбелязват, че председателят на парламента не е свикал извънредно закрито заседание, по искане на една пета от народните представители, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Освен това вчерашното заседание, на което беше изслушан министърът на външните работи, също не е било при закрити врата, въпреки че е станало ясно, че в доклада си Генчовска ще реферира към постъпили класифицирани документи. С тези свои действия, председателят, освен че наруши Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съзнателно попречи на цялостното изслушване на външния министър Теодора Генчовска, се казва още в искането.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *