ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Велев: Ще заведем иск към допусналите да плащаме 30% по-скъп газ

Васил Велев

"Бизнесът ще иска от властта сигурни доставки на газ на конкурентни цени и доказателства, че страната ни няма да претърпи санкция за това, че не сме взели количествата, които сме заявили от "Газпром Експорт". Това заяви пред NOVA NEWS Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му тези санкции ще бъдат над 1 милиард лева и ще ги плаща всеки един от българските граждани. "Но това, което ще направим, е да предявим иск към хората, които са допуснали това да се случи. И ще направим един публичен процес, за да е ясно заради кого в момента плащаме близо 300 милиона месечно повече за газ и заради кого ще платим над 1 милиард санкции за количества газ, които сме заявили, но не сме взели", каза той.

"Бизнесът е изправен пред загуба на конкурентоспособност", посочи още Велев. "Очакваме за август цената на природния газ в България да е над 150 евро на мегаватчас. За сравнение в съседна Сърбия е 45 евро – 3 пъти по-малко, в Унгария – 65 евро, два пъти и половина по-малко и в Гърция – 80 евро, два пъти по-малко. Всички тези страни, включително и България, получаваме руски газ. Само че ние го получаваме на два пъти, три пъти по-висока цена", подчерта той.

Председателят на АИКБ отбеляза , че цената по договора с "Газпром" е с 30% по-ниска от текущата пазарна спотова цена. За протестите срещу евентуалното подновяване на преговорите с "Газпром" той бе категоричен: "Това е протест на една секта на противниците на руския газ, купуван без посредници. Това е нейното наименование на тази самоубийствена секта. Защото ние купуваме руски газ, но чрез посредници, с 30% по-скъпо. Това не е лошо за тази секта, лошото за тях е, когато го купуваме директно с 30% по-евтино", смята той. Според него "отговорната българска европейска позиция е да вземем максимално количество от "Газпром Експорт". Да напълним на 100% "Чирен" и ако ни остане, да продаваме в Европа този газ", а диверсификацията я постигаме с времето.

В Антикризисния щаб, в който АИКБ са поканени, но още не са заседавали. Бизнесът ще настоява да се обсъди при недостиг на газ в какъв ред ще бъдат изключвани, какво ранно предизвестие ще получават, какви компенсации ще има за лишените от газ предприятия.

А високата цена води до ограничаване на активността, намаляване на продажбите, на заплатите, на персонала, обясни Велев и заключи: "Ако това продължи достатъчно дълго – да получаваме по-скъп газ от нашите конкуренти, това ще доведе до спиране на работа и затваряне на предприятия."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *